Pečáky patří ke stálicím v naší kuchyni a do sekce Valašské speciality. Kromě toho tam patří i bílá polévka, pagáč, frgále, koláčky, maková bábovka, klobásy a slivovice - ale pěkně postupně. Kdo to neví, tak z Valašského království pochází tatínek, tak recepty přivezl od své maminky, ale postupem doby se něco upravilo.
U pečáků záleží jen na třech surovinách - bramborách, špeku a česneku.
Brambory si oloupu a nakrájím na kousky. Dám rovnou na plech.
Přidám na menší kousky nakrájený špek (měl by se pěkně vypéct) - chce to vážně špek, zkoušela jsem i slaninu, ale není to ono. Mělo by ho být tak 1,5 hrsti na plech.
Brambory dostatečně osolím a dám kmín.
Vše promíchám a rozložím na plechu - pečící papír nedávám, chce to vážně plech, aby se pěkně připekly.
Dám do předehřáté trouby a peču na 200°.
Po přibližně 30-40 minutách přidám nakrájený česnek na kousky. Česneku dávám tak 1-1,5 palice, podle toho, jak je velký a kolik mám brambor. Zamíchám.
Peču dalších 15-20 minut tak, aby byly brambory připečené, ale česnek nebyl spálený - jinak je hořký.
Plech se dá doprostřed stolu, každý vyfasuje vidličku a jede se.
Dáváme si k tomu kefír, mléko, kyšku.
Komentáře
Okomentovat