Pagáč

 


Na bramborové těsto používám brambory den předem uvařené ve slupce, ale pokud zbydou jakékoliv brambory a není už žádný jiný plán, dá se udělat pagáč i ze zbytků, jen je pak potřeba přizpůsobit poměr surovin.

Je to tatínkova valašská specialita.

Suroviny

  • cca 500 g uvařených brambor nastrouhaných nahrubo (nebo menší část může být i najemno)
  • 250-300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • malé lžička kypřícího prášku do pečiva
  • sůl dle chuti
Vytvořím těsto, které vyválím na 1,5-2 cm - rovnoměrně, na tvaru nezáleží.
Předehřeji si troubu na 200°C horkovzduch.
Plát těsta přendám na sucho na plech, dám do trouby.
Pečení trvá skoro hodinu, jednou je potřeba ho obrátit.
Peču do zlatova a křupava.

Upečený a ještě teplý pagáč trháme přímo z plechu - někdo to má rád s máslem a solí, někdo s povidly, s čajem, kávou, kefírem nebo mlékem.

Komentáře