Jablečná buchta s ořechy


Naše oblíbené zpracování jablek...

Suroviny
500 g omytých a odjádřených jablek
120 g rozpuštěného másla
250 g cukr krupice
270 g hladké mouky
3 vejce
rozinky namočené v rumu
1 balíček vanilinového cukru
1 balíček prášku do pečiva
nasekané vlašské ořechy
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
sádlo na vymazání plechu
na polevu: citrónová šťáva, teplá voda, moučkový cukr, citrónová kůra

Postup
Hrst rozinek si předem namočím do rumu, před tím, než se pustím do čištění jablek.
Jablka si očistím, slupku nechávám. Nakrájím je na menší kousky (maminka to dělá na Vkrouhači na větším struhadle). Dám do dostatečně velké mísy. Do jablek přidám oba cukry, skořici, muškátový oříšek a nechám chvíli stát.
Zatím si rozpustím máslo a nechám ho trochu vychladnout.
Odvážím si mouku, zamíchám do ní prášek do pečiva a špetku soli.
Rozšlehám vejce.
Vymažu si plech sádlem a zapnu troubu na 200°C.
Nasekám tak dvě hrsti ořechů (nemáš-li vlašské, použij lískové).

Do jablek s kořením vmíchám vejce, polovinu mouky, míchám. Přidám ořechy, máslo a druhou půli mouky. Zamíchám pořádně vařečkou.

Směs přendám na vymazaný plech a dám do trouby. Teplotu stáhnu na 180°C. Peču asi tak 40-45 min, poznám to podle toho, že okraje buchty se začnou odlupovat od stěny a povrch je pěkně zlatavý.

Vyndám a připravím citrónovou polevu, kterou dám na vlažnou buchtu a nechám pak celé vychladnout. Poleva být nemusí, i tak je dobrá.

Komentáře