Sváteční koláčky



Sváteční koláčky. Dřív u nás byly jen na hody v září a po velkém přemlouvání na Velikonoce. S postupující dobou je to ale jinak a hlavně letos, kdy z nich mají být svatební - takže trénujeme. 
Dnes jsme je pekli, protože k nám přijela nejkrásnější návštěva - teta Anička z Hradeckého dolíčka s Mílou, Milenkou, Eliškou, Lukášem, Lukáškem a Laurinkou.

Těsto
500 g hladké mouky
3 lžíce cukr krupice
80 g kvasnic
3 žloutky 
špetka soli
250 ml vlažného mléka
250 g 100% ztuženého tuku

Těsto je od babičky Žofky z Hrozenkova. Udělá se kvásek (taťka ho dělá přímo v míse, já mimo - vlažné mléko, kvasnice, lžička cukru, lžičku mouky), umíchá se klasické kynuté těsto, do kterého se na závěr nastrouhá 100% tuk. Nechá se stát maximálně půl hodiny, než si přichystáme další potřeby. Pokud by to mělo být déle, je  potřeba ho dát do chladničky, nesmí moc vykynout.

Tvarohová náplň
1 tvaroh (netučný a ne vaničkový) si nechám přes noc vykapat. Je to sice trocha, ale osvědčilo se.
Přidám jeden žloutek, špetku soli, mletý cukr dle chuti, půl lžičky drceného anýzu, rozinky. Opatrně rukou nebo vidličkou promíchám - nesmí se míchat moc, jen aby se ingredience spojily. 

Maková náplň
Je potřeba si ji připravit předem, stejně jako ořechovou.
Mák si pomelu a vařím v mléce se lžící sádla do měkka, přibližně 15 min. Osladím cukrem, ochutím skořicí, citrónovou kúrou a přidám rozinky. promíchám, nechám vychladnout.

Ořechová náplň
Tuhle jsme začali dělat teprve letos a je famózní.
250 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 150 g nastrouhaného perníku nebo piškotových drobků, 400 ml mléka, kúru tak za 3/4 citrónu, 5 lžic rumu a vanilkový cukr
Do vařícího mléka s cukrem nasypu mleté ořechy, dobře povařím. Odstavím a přidám vše ostatní. Nechám vychladnout.

Postup
A jde se na to. Z jedné dávky je 80-90 koláčků.

Připravím si:
- plechy s pečícím papírem
- zapnu troubu na 190°
- jedno rozmíchané vajíčko na potírání
- povidla (na tvarohové), mandle (na ořechové), švestky na kousky (na makové)
- posýpku/žmolenku - cukr moučka, polohrubá mouka, máslo - musí to dělat trojúhelníček mezi třemi prsty
- omyté vajíčko a trochu mouky

Těsto rozválím a rozdělím si ho na čtverečky. Do středu každého čtverečku dám náplň a zamotám koláček. Kladu je na plech spojem dolů, 5x4.

Do každého koláčku udělám důlek omoučněným vajíčkem. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem.
Do vzniklého důlku dám trochu povidel (tvarohové), mandli nebo plátky mandlí (ořechové) a makové (kousky švestek). Na makové i ořechové stačím, když tam bude jen posýpka.
Naberu si posýpku mezi 3 prsty a dám do důlku.

Jak to postupuje, je na poslední fotce vpravo.
Ideálně se to dělá ve dvou - jeden dělá koláčky druhý je tvaruje a peče.

Peču na dva plechy. Teplotu stáhnu na 170° a dám program pro víceúrovňové pečení. Trvá to přibližně 12-15 min. 

ps.: Pokud zbude maková nebo ořechová náplň, lze je spolehlivě uchovat v mrazáku pro další pečení.

Chce to šup šup, hlavně s tvarohem, aby koláčky nepraskly - zbytečné vykynutí jim škodí. A aby ses trochu pobavila, tak tady je fotka, jak moc jim škodí! - vzniklo to tím, že maminka chtěla vylepšovat na svatbu a trvala na tom, že to musí pořádně vykynout, těsto i koláče na plechu - jenže nějak se potvrdilo, že někdy změna postupu celému výsledku uškodí (ale někdy to zas neplatí). Naštěstí máme rádi i ty popraskané a srdečně jsme se tomu výsledku všichni zasmáli a vrátili se k osvědčenému postupu šup šup.









Komentáře