Sváteční koláčky. Dřív u nás byly jen na hody v září a po velkém přemlouvání na Velikonoce. S postupující dobou je to ale jinak a hlavně letos, kdy z nich mají být svatební - takže trénujeme.
Dnes jsme je pekli, protože k nám přijela nejkrásnější návštěva - teta Anička z Hradeckého dolíčka s Mílou, Milenkou, Eliškou, Lukášem, Lukáškem a Laurinkou.
Těsto
500 g hladké mouky
3 lžíce cukr krupice
80 g kvasnic
3 žloutky
špetka soli
250 ml vlažného mléka
250 g 100% ztuženého tuku
Těsto je od babičky Žofky z Hrozenkova. Udělá se kvásek (taťka ho dělá přímo v míse, já mimo - vlažné mléko, kvasnice, lžička cukru, lžičku mouky), umíchá se klasické kynuté těsto, do kterého se na závěr nastrouhá 100% tuk. Nechá se stát maximálně půl hodiny, než si přichystáme další potřeby. Pokud by to mělo být déle, je potřeba ho dát do chladničky, nesmí moc vykynout.
Tvarohová náplň
1 tvaroh (netučný a ne vaničkový) si nechám přes noc vykapat. Je to sice trocha, ale osvědčilo se.
Přidám jeden žloutek, špetku soli, mletý cukr dle chuti, půl lžičky drceného anýzu, rozinky. Opatrně rukou nebo vidličkou promíchám - nesmí se míchat moc, jen aby se ingredience spojily.
Maková náplň
Je potřeba si ji připravit předem, stejně jako ořechovou.
Mák si pomelu a vařím v mléce se lžící sádla do měkka, přibližně 15 min. Osladím cukrem, ochutím skořicí, citrónovou kúrou a přidám rozinky. promíchám, nechám vychladnout.
Ořechová náplň
Tuhle jsme začali dělat teprve letos a je famózní.
250 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 150 g nastrouhaného perníku nebo piškotových drobků, 400 ml mléka, kúru tak za 3/4 citrónu, 5 lžic rumu a vanilkový cukr
Do vařícího mléka s cukrem nasypu mleté ořechy, dobře povařím. Odstavím a přidám vše ostatní. Nechám vychladnout.
Postup
A jde se na to. Z jedné dávky je 80-90 koláčků.
Připravím si:
- plechy s pečícím papírem
- zapnu troubu na 190°
- povidla (na tvarohové), mandle (na ořechové), švestky na kousky (na makové)
- posýpku/žmolenku - cukr moučka, polohrubá mouka, máslo - musí to dělat trojúhelníček mezi třemi prsty
- omyté vajíčko a trochu mouky
Do každého koláčku udělám důlek omoučněným vajíčkem. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem.
Naberu si posýpku mezi 3 prsty a dám do důlku.
Jak to postupuje, je na poslední fotce vpravo.
Ideálně se to dělá ve dvou - jeden dělá koláčky druhý je tvaruje a peče.
Peču na dva plechy. Teplotu stáhnu na 170° a dám program pro víceúrovňové pečení. Trvá to přibližně 12-15 min.
ps.: Pokud zbude maková nebo ořechová náplň, lze je spolehlivě uchovat v mrazáku pro další pečení.
Chce to šup šup, hlavně s tvarohem, aby koláčky nepraskly - zbytečné vykynutí jim škodí. A aby ses trochu pobavila, tak tady je fotka, jak moc jim škodí! - vzniklo to tím, že maminka chtěla vylepšovat na svatbu a trvala na tom, že to musí pořádně vykynout, těsto i koláče na plechu - jenže nějak se potvrdilo, že někdy změna postupu celému výsledku uškodí (ale někdy to zas neplatí). Naštěstí máme rádi i ty popraskané a srdečně jsme se tomu výsledku všichni zasmáli a vrátili se k osvědčenému postupu šup šup.
Komentáře
Okomentovat