Je to polévka, kterou vařila babička Žofka z Nového Hrozenkova. Byla po zabijačce víc ceněna, než prdelačka. A teď ji u nás vaří tatínek, i když jak uvidíš, zvládne ji každý. Základem je dobrý vepřový vývar, domácí zelí a nejlépe majoránka z vlastní zahrádky - krásně voňavá.
Suroviny
vepřový vývar
kyselé zelí, překrájené na menší kousky, asi tak 1/2 hrnku
kyselica (voda ze zelí), hrnek nebo dle chuti
lžíce mouky rozmíchané v troše vody
majoránka
smetana min 30%
sůl, pepř na dochucení
Do vývaru přidám zelí a kyselicu a trochu provařím, ale jen tak, aby zůstalo křupavé.
Zahustím moukou, provařím, a přidám sladkou smetanu.
Dochutím solí, pepřem a majoránkou.
Výsledná chuť polévky by měla být sladko kyselá.
Někdo si u nás k tomu dává vařený brambor, někdo chléb, někdo nic.
Komentáře
Okomentovat