Už rostou...letos o něco později, ale na první návštěvu lesa to je úspěch. Nejvíc bylo růžovek, sem tam nějaký pravák, holubinka, suchohřiby byly prožrané a jedna rarita, kterou našla maminka - kotrč.
Omýt, očistit, rozhodnout, co s nimi.
Sušení
Klasika. Suším i ty trochu prožrané. Z této dávky bylo ale jen jedno síto a hlavně nožiček. Pohodlně a rychle mi to uschne na půdě, ale pokud tu možnost nemáš, tak sušička to dá za odpoledne. Sušené se podle mě hodí nejvíc do polévky. Lze je pak rozmixovat na prášek anebo z nich vyrábím také houbové koření, které dodává silnou houbovou chuť všude, kde potřebuji.
Do mrazáku
Pokud je hub přebytek, tak si uděláme i přípravu na smaženici - houby usmažím se solí, pepřem, kmínem a cibulí.
Naložení do soli
Tohle jsem zkusila před dvěma lety a výsledek mě pozitivně překvapil. Používala jsem je do polévky. Princip je stejný jako u bylinek v soli. Houby prosolím a pořádně napěchuji do sklenice - začnou pouštět šťávu. Na 1 kg hub 20-25 dkg soli. Když jsem to dělala poprvé, zdály se mi moc slané, tak jsem vždycky před použitím pořádně vymyla. Na omáčky, do polévek, na dušení.
Naložení do sádla
Houby smažím na sádle, až pustí vodu a odpaří se, tak je rozdělím do skleniček, rozpustím sádlo a zaliji - musí to být zalité dobře, bez vzduchových bublin a houby ponořené. Dá se to dát na chléb anebo použít na vaření, na maso.
Kvašené houby
Chci vyzkoušet letos, tak sem dám recept dopředu.
Nejvhodnější jsou tuhé houby jako lišky, ryzce, kuřátka. Ale dají se i žampiony nebo praváci - jen je nechat kratší dobu.
Houby se zakvašují celé, jen se zkracují nožičky.
Houby se předvaří asi 3-5 min ve vodě v soli (na 1 l 20 g soli). Slijí se a propláchnou studenou vodou, nechají se vychladnout.
Lák: na 1 l vody se přidá 50 g soli a 20 g cukru. Buď převařit a vychladnout nebo se může i rozpustit rovnou ve studené vodě.
Houby se dají do sklenice, zatíží se, zalijí se lákem, kdy lepší kvašení se podpoří lžící syrovátky nebo zkysaného mléka. Kvašení probíhá při pokojové teplotě 2-4 týdny.
A pak je tady i varianta s kořením: černý pepř, kmín, česnek, kopr, listy křene/černého rybízu/višně. Ale já zkusím nejdřív ty bez koření. Teda když se najdou a bude jich nadbytek.
A pak tady jsou dobroty, které z nich dělám:
- houbové škvarky - používám na to lupenaté houby - růžovky nebo bedle
- řízky - houby smažené v trojobale - nejvíc nám chutnají růžovky a suchohřiby
- bedle jsou úplně výborně, když se usmaží nasucho a trochu osolí, opepří, stejně tak ryzce
- smaženice
- naložené houby v sladkokyselém láku
- polévky - dršťková, z čerstvých hub
Komentáře
Okomentovat