Houbové koření, provensálské bylinky, polévkové bylinky



Mám ráda, když si můžu zužitkovat bylinky v nějakých domácích směsích. A tyto 4 skutečně používám. Jedná se o houbové koření, polévkové bylinky, polévkové koření a provensálské bylinky. Je to tak jednoduché a mnohem lepší, než z obchodu a Antonín mi odpustí, i lepší, než směsi koření od Antonína.

Houbové koření

Rozmixuji úplně na jemno 2 hrnky sušených hub.
Přidám:
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku koriandru
- 1 lžičku směsi pepřů (trochu černého, trochu bílého, případně zeleného)
- 2 lžičky tymiánu (nebo libeček/saturejka)
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté hořčice

Používám všude, kde chci zvýraznit houbovou chuť - do bramboračky, houbové omáčky na těstoviny, kulajdy, hříbkového rizota, pod maso.


Provensálské bylinky


Do směsi patří bylinky typické pro oblast Provance. Nejdůležitější z nich je tymián a rozmarýn. Nasušené bylinky si rozmixuji.

Smíchám:
- 3 díly tymiánu
- 3 díly rozmarýnu
- 1 díl bazalky
- 1 díl saturejky
- 1 díl oregána

Když tam přidáš ještě fenykl, je to verze, která se používá na ryby.


Polévkové bylinky

Většinou se mi stane, že si bylinek nasuším víc, než potřebuji.
Takže pak si ze zbytků udělám jednoduchou směs čistých zelených bylinek do polévky.
Dávám tam: petrželku, libeček, celer list.


Komentáře