Bulharská pomazánka

 


Výborná masová pomazánka z hovězího. Recept mám od Jany B. z Ostravy a je to tomu snad už víc jak 20 let. Recept je skutečně vychytaný a je to jediná pomazánka, u které ingredience vážím.

Nejdřív si uvařím hovězí maso. Je jasné, že uvažuji ekonomicky, takže počítám s tím, že bude i vývar. Nejvhodnější je kližka nebo krk. Uvařené ještě potřebuji brambory, ale jen 2-3 podle velikosti. Obojí nechám vychladnout.

A pak už jen melu a míchám:
- 300 g uvařeného hovězího si pomelu na jemno
- k tomu rovnou pomelu i 100 g uvařených brambor
- přidám 100 g hořčice
- 200 g rajského protlaku (určitě ne kečup)
- 150 g majonézy
- 100 g cibule si nasekám na jemno (bílou nebo šalotku)
- 50 g kyselé okurky také na jemno
- ochutím solí a pepřem

Množství pomazánky se pohybuje podle množství masa, takže když ho mám méně, tak poctivě přepočítávám - fakt to stojí za to. Z více masa to nemá cenu dělat - tedy pro běžnou spotřebu - protože pomazánky je z uvedeného množství dost.

Hodí se k tomu spíš nějaké rohlíky, housky nebo suché topinky, žitný chléb.



Komentáře