Višňový řez


Tento dezert by nebyl bez smažených fazolí. Proč, protože do těsta patří fazole, no vážně a těsto je výborné. Fazole zaručí jeho vláčnost a šťavnatost. Je to starý recept od vyhlášené šumperské cukrářky.
Všude jsem snížila množství cukru, ale podle potřeby si to doslaď.
Taky co se týká náplně, původní je jen máslový krém. Jenže na mě se smály naložené višně, tak z toho vznikl tento hokus pokus, který se vyplatil.

Suroviny na těsto
4 žloutky
150 g cukr moučka (originál 200 g)
200 g dohladka rozmixovaný bílých fazolí (v originálu prolisovaných)
sníh ze 4 bílků (špetka soli)
2-4 lžíce strouhanky (dala jsem 4)
sádlo na vymazání

Dám třít žloutky s cukrem, asi tak 10-15 min. Pak přidám na pastu rozmixované fazole. Třu ještě dalších 5-10 min.
Pořádně si vytřu plech (cca 30x20 cm) sádlem a zapnu troubu na 180°C horkovzduch.
Vyšlehám si sníh se špetkou soli. Ne úplně do tuha.
Sníh opatrně vmíchám do směsi ze žloutků.
Přidám strouhanku, zamíchám.
Vliji na plech a peču 20 min.
Nechám trochu vychladnout a vyklopím z formy. Nechám vychladnout úplně.

Krém
Nejdřív si uvařím puding, 1 sáček vanilkového v 0,35 l mléka. Budu potřebovat jen polovinu, ale nevím, jak to udělat. Prostě to, co zbyde, se stejně sní.
Nechám vychladnout.
Také si vyndám včas máslo, potřebuji 125 g, aby bylo změklé.

V míse smíchám máslo, polovinu pudingu, 2 lžíce moučkového cukru (dosladit můžeš vždycky) a 3 lžíce šťávy z čokoládových višní (pokud nemáš, tak dej 3 lžíce rumu a asi lžičku kakaa).
Vymíchám do hladka.

Postup
Těsto si rozkrojím na půl. Používám na to nůž na chléb. Protože jsem levá, tak těsto jsem si rozkrojila na dva díly.
Spodní díl pokapu zbytkem šťávy z višní (nemáš-li pokapej rumem).
Potřu višňovým džemem nebo marmeládou.
Dám krém.
Pokladu višně tak, aby v každém kousku byla jedna.
Přimáčknu horní plát.
Potřu rumovou polevou (asi 200-300 g moučkového cukru, 3-4 lžíce rumu, 1-2 lžíce horké vody, můžeš dát i malou lžičku slunečnicového oleje). Vše smíchám, poleva by neměla být moc tekutá, ale měla by jít dobře roztírat. Prostě když bude moc řídká přidat cukru, moc hustá, přidat rum nebo vodu.
Nechám vychladit v lednici.
Nakrájím na kousky.
A rozvezu kamarádkám...



 

Komentáře