Václavkový guláš


Vypravili jsme se na houby. Jediné, co rostlo, byly václavky. Václavky mohou někomu nesednou, protože jsou mírně jedovaté, asi tak jako modráci (ze kterých je mimochodem úplně nejchutnější omáčka). Když se však tepelně upraví, jsou bez problémů jedlé. Vhodné na nakládání a já tentokrát zvolila guláš.

Suroviny
václavky - hlavičky
4 cibule na klínky
2 stroužky česneku
1 lžíce protlaku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička domácího houbového koření nebo drcených sušených hub
2 lžíce červené mleté papriky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sádla na smažení
pepř, sůl dle chuti
hladká mouka na zahuštění
na ozdobení: červená cibule, pikantní papriková pasta

Postup
Používám papiňák, protože houby hezky změknou a je to rychlejší. 
Cibuli osmažím do zlatova na sádle, pěkně pomalu. Ke konci přidám nasekaný česnek. Cibule vůči václavkách musí být dost, alespoň 1:1.

Odstavím z plotýnky, přidám papriku, kmín, pepř, majoránku, houbové koření a protlak. Nechám trochu rozvonět na mírné teplotě. Pak přidám václavky, osolím, zaliji horkou vodou, přidám domácí tekuté koření (z mrazáku). Pokud máš, můžeš použít i hovězí nebo zeleninový vývar. Dám znovu vařit až do změknutí hub. V papiňáku to trvá přibližně 40 min. Houbové koření a tekuté domácí dávám pro zvýraznění houbové chuti - není to však nutné.

Jakmile jsou houby měkké, přidám mouku rozmíchanou ve vodě a povařím ještě alespoň 15-20 min. Na závěr přihodím ještě trochu promnuté majoránky a už nevařím.





Komentáře