Milá Petruško, protože furt otravuješ, tak tady ho máš.
V receptu z roku 1935 se píše, že se má vařit 2 dny. Jenže naše moderní doba už neudržuje horká kamna pořád, takže nám budou stačit 2,5-3 hodiny.
Zvolím velký hrnec. Protože zase toho vařím víc, tak volím 10-12l a vařím to v naší venkovní kuchyni. Hodně to voní.
Do hrnce dám:
- kosti (drůbeží skelety, vepřová oháňka nebo na co narazíš, morkové kosti)
- petržel, mrkev (neloupu, jen umyji), celer (vše přizpůsob množství)
- petrželová nať
- sušené houby (minimálně velká hrst)
- a kvantum libečku
- sůl.
Zaliji studenou vodu a vařím.
Nechám stát do druhého dne.
Přecedím a tekutinu svařím přibližně o 1/3 - 1/2. Vařím to venku, protože to fakt silně voní.
V původním receptu píší svařit do hustšího sirupu a dát to do lahviček, ale takovou trpělivost nemám. Dávám si to do tak akorát krabiček do mrazáku (objemově třeba jako kelímek od jogurtu). Používám to jako ochucovadlo do polévek - zelňačka, luštěninové, do zeleninových, česnečka, cibulačka, prostě kam se mi zlíbí.
Jako bonus ti sem pověsím i suché polévkové koření, ale to až jindy. Dnes už toho mám dost.
PS: Jak jsem ho vařila, dala jsem ti trochu do skleničky na ochutnání a do ledničky. Hmota nádherně ztuhla, je takové konzistence, jak se prodávají bujóny. Takže druhou várku si zavařím do skleniček, zdá se mi to praktické, že ji můžu mít v lednici a odebírat lžičkou podle potřeby. Jo, ještě jsem ti tu skleničku nedovezla...
😘
OdpovědětVymazatLibečku - límečky nejdou smazat😂
OdpovědětVymazatco máš s límečkem nebo libečkem? je tam nějaký komentář od tebe, co byl smazán, tak tam byl ten límeček, co měl být libeček?:-))))
VymazatNo učím se, otázka byla kolik toho libecku co se přepsal na límečky🙂?
OdpovědětVymazatv úterý budu vařit, tak ti to vyfotím a doplním
Vymazat