Základem pro miso polévku je rybí vývar - dashi. Komu se nechce vařit, lze sehnat i instantní na www.susi.cz. Než jsem se dopracovala k dashi, tak jsem si vařila krůtí vývar obohacený o kafírové listy, zázvor, chilli a citrónovou trávu.
Polévku lze podávat v nejjednodušší základní verzi: dashi, miso pasta dle chuti a preferencí, řasa (wakame - namočit na 10min do horké vody, nakrájet nebo nori vločky - lze vsypat rovnou do polévky), tofu (nejlépe jemné), lžička rýžového octa, jarní cibulka.
Ale podle chuti lze k tomu prakticky přidat cokoliv, co podpoří ideu této super polévky. Taky ráda experimentuji s různými typy miso past, někdy je kombinuji. Začínala jsme ale s světlou miso pastou.
Možná se to nezdá, ale je to velmi rychlé a jednoduché. Jasně, není to jednorázová záležitost, protože suroviny jsou na několik porcí. Jenže proč ji ráno nesnídat, když je tak dobrá a zdravá? V Japonsku je součástí každé snídaně (teda alespoň to všude píší)
Suroviny ve verzi na obrázku (1 porce)
dashi - podle porcí
lžíce světlé miso pasty
instatní nudle (1/2 porce)
tempeh (2 plátky na kousky)
velká lžíce kimči, nejlépe domácího
chilli vločky
nori vločky
Do vývaru přidám lžíci kimči, chilli, nori vločky a rovnou tam dám i nudle. Vývar přivedu k varu a hned odstavím. Do misky si dám pastu a přidám k ní pár lžic vývaru, udělám z toho kašičku. Přiliji zbytek vývaru.
Přidám tempeh a thajskou bazalku.
Už se těším na ráno.
Miso pasty
shiro miso: světlé, ze sójových bobů a rýže, zraje jen několik měsíců, je méně slané
mugi miso: sója a ječmen, zraje rok, středně hnědé
ganmai miso: z neloupané hnědé rýže, chuťově výraznější i slanější, tmavší zraje déle
hatcho miso: velmi tmavé miso, ze sóji, nejvýraznější chuti
Nevím, možná jich je víc, já vyzkoušela a používám tyto.
Komentáře
Okomentovat