Dashi - rybí vývar jako základ pro miso polévku

 


Konečně je to tady! Kdekoliv jsem přišla do obchodu, tak na mě koukali, že to nikdy neslyšeli. Na susi.cz jsem našla základní suroviny, což je řasa kombu a uzený sušený tuňák (kacubuši). 

Suroviny

2 l vody
cca 10 g kombu
30 g kacubuši
vegetariánská verze vynechá tuňáka a dá tam sušené houby šitake
moje verze do originálu naopak šitaké přihodí

Vývar lze udělat ve dvou nálevech. Uchovat ho lze v lednici 3-4 dny. Není vhodný k mrazení, protože ztratí chuť. A taky se nesmí nechat mohutně vřít, prostě pomalu, klidně...

Kombu vložím do hrnce s vodou a pomalu přivedu k varu. Až začne vřít, nechám mírně vařit 20-25 min. Potom sundám z plotýnky a přihodím tuňáka a houby. Nechám odpočívat 15 min.
Přecedím přes sítko.

Druhý nálev. Použiji suroviny z prvního nálevu. Přidám k nim 1l vody a ohřívám těsně pod bodem varu 20´min. Ostavím, přidám 10g vloček sušeného tuňáka a nechám 15 min odstát. Tento vývar je kalnější a silnější. Můžete porovnat. Já je nakonec smíchala dohromady.

Komentáře