Receptů na kimči je mraky. Prošla jsem jich celkem dost a stejně jsem se vrátila k tomu, co zde uvádím. Je pro mě vyrovnané chutí zeleniny a potřebných přísad. Některé originální suroviny jsem doposud nebyla schopna sehnat, tak jsem je buď nahradila něčím podobným anebo vynechala. Do kimči se také dávají sušené nebo čerstvé krevety/olihně/ústřice, ale do toho nejdu. Chtěla jsem zkusit sušené krevety, ale nenarazila jsem na ně. Když je někdo seženete, chci 2 balení, prosím! Rozpis je na 4l sklenici.
1. fáze - příprava pekingského zelí.
Jednu velkou hlávku pekingského zelí (přibližně 2 kg) rozkrojím na čtvrtiny tak, aby mi košťál držel listy.
Do velké nádoby vliji 5 l vody a nasypu kilo soli a míchám, dokud se nerozpustí.
Přidám tam rozčtvrcené zelí, zatížím, aby bylo pod hladinou a nechám stát 3 hodiny. Zelí pěkně změkne a bude ohebné.
Pořádně několikrát propláchnu.
Nakrájím na nudličky nebo plátky (sousta), záleží na tobě, jak se ti to líbí.
2. fáze
Příprava další zeleniny:
- 1 bílá ředkev daikon na plátky
- 0,5 kg mrkve na nudličky nebo plátky
- 1 pórek (nebo 4 svazky jarní cibulky) - dávám pór, protože je pevnější, nudličky
- 2 nashi (nahrazuji jablkem a hruškou neb u nás snad jen okolo vánoc) na plátky
Příprava kimči pasty:
- 70 g rýžové mouky
- 150 g cukru
- 250 ml vody
- 100 g zázvoru (nebo míň, záleží na chuti)
- 2 větší cibule
- 3 hlavy čeneku
- sušené chilli papričky (případně směs chilli a sladké papriky, podle toho, jakou chceš mít pálivost)
- 100 - 250 ml rybí omáčka
Rýžovou mouku a cukr svařím s vodou na kašičku a nechám vychladnout.
V mixéru rozmixuji cibuli, česnek, zázvor a rýžovou kaši na hladkou pastu. Česnek a zázvor přidávám postupně, záleží na individuální chuti.
Až jsem spokojená, přidám rybí omáčku - opět postupně. Míchám ji ještě s ústřicovou (tím nahrazuji ty plody moře). Do té doby, jak mi to chutná. Úplně naposledy přidávám chilli, zase postupně. Může být jak vločkové, tak mleté.
3. fáze
A teď je ta pravá chvále, kdy se to všechno smíchá dohromady. Doporučuji si na míchání vzít rukavice, protože tohle vyžaduje ruční práci a ta pasta je přece jen trochu pálivá.
Nejdřív si pořádně promíchám zeleninu/ovoce.
Následně vmíchám pastu, je potřeba to do toho tak nějak pořádně vmasírovat.
Upěchuji do nádoby, pokud není dostatek tekutiny, přiliji osolenou vodu, zatížím a cca 2 týdny v pokojové teplotě se o ten poklad starám. Prostě stejně jako u kvašené zeleniny.
Po ukončení procesu rozdělím do skleniček, dám do chladna.
Používám jako přílohu k asijským rýžovým jídlům, do sendvičů, závitků,
nudlím, dá se to dát do rizota a vařím z toho miso polévku - v zimě celkem často.
2. fáze
Příprava další zeleniny:
- 1 bílá ředkev daikon na plátky
- 0,5 kg mrkve na nudličky nebo plátky
- 1 pórek (nebo 4 svazky jarní cibulky) - dávám pór, protože je pevnější, nudličky
- 2 nashi (nahrazuji jablkem a hruškou neb u nás snad jen okolo vánoc) na plátky
Příprava kimči pasty:
- 70 g rýžové mouky
- 150 g cukru
- 250 ml vody
- 100 g zázvoru (nebo míň, záleží na chuti)
- 2 větší cibule
- 3 hlavy čeneku
- sušené chilli papričky (případně směs chilli a sladké papriky, podle toho, jakou chceš mít pálivost)
- 100 - 250 ml rybí omáčka
Rýžovou mouku a cukr svařím s vodou na kašičku a nechám vychladnout.
V mixéru rozmixuji cibuli, česnek, zázvor a rýžovou kaši na hladkou pastu. Česnek a zázvor přidávám postupně, záleží na individuální chuti.
Až jsem spokojená, přidám rybí omáčku - opět postupně. Míchám ji ještě s ústřicovou (tím nahrazuji ty plody moře). Do té doby, jak mi to chutná. Úplně naposledy přidávám chilli, zase postupně. Může být jak vločkové, tak mleté.
3. fáze
A teď je ta pravá chvále, kdy se to všechno smíchá dohromady. Doporučuji si na míchání vzít rukavice, protože tohle vyžaduje ruční práci a ta pasta je přece jen trochu pálivá.
Nejdřív si pořádně promíchám zeleninu/ovoce.
Následně vmíchám pastu, je potřeba to do toho tak nějak pořádně vmasírovat.
Upěchuji do nádoby, pokud není dostatek tekutiny, přiliji osolenou vodu, zatížím a cca 2 týdny v pokojové teplotě se o ten poklad starám. Prostě stejně jako u kvašené zeleniny.
Po ukončení procesu rozdělím do skleniček, dám do chladna.
Používám jako přílohu k asijským rýžovým jídlům, do sendvičů, závitků,
Komentáře
Okomentovat