Tatínek měl v sobotu narozeniny. Když měla narozeniny maminka, přála si steaky. Tatínek si burger nepřál, ale měl z něj radost, byl rozhodně lepší variantou, než dort.
Bulky
Bulka to může celé zkazit, když se koupí ta balená z obchodu. Protože se mi podařilo sehnat dobré housky v pekárně Pod poštou, tak jsem jejich pečení vynechala.
Jinak bych sáhla po tomhle receptu na bulky, jen bych mouku dala napůl polohrubou a na půl hladkou. Jinak recept, který používá má burgerová královna Jana je tady, je od Pauluse.
Bulky těsně před tím, než začnu burger skládat na sucho rozpeču na pánvi (na grilu) - ze všech stran.
Horní i spodní bulku potřu medovou hořčicí a majonézou.
Maso
Pomelu hovězí krk. Vytvaruji koule, párkrát s nimi praštím o desku, aby se maso spojilo a udělám z nich placku, o něco širší než je houska, protože maso se hodně srazí.
Před smažením/grilováním osolím a pepřím.
Já je smažím, na pánvi s minimálním množstvím oleje. Lehce, max 3 min z jedné strany. Jakmile už jsou skoro hotové, tak na ni dám plátek čedaru, aby se trochu rozpekl.
Pak si připravím všechny vrstvy:
- medovou hořčici: 4 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půlky citrónu, dvě lžíce medu (nebo dle chuti), pepř, špetka soli
- majonézu
- na kousky natrhaný ledový salát
- na kolečka rajče
- v troubě si ugriluji plátky slaniny
- cibuli na kroužky nebo karamelizovanou cibuli (4 červené cibule na klínky, smažím chvíli na oleji, pak přidám třtinový cukr, nechám rozpustit, přidám červený vinný ocet, balzamiko ocet, sůl a všechnu tekutinu nechám vyvařit)
- na plátky nakrájenou kyselou okurku
- jalapeňos nakrájená na kolečka
No a pak už to jen hezky navrstvit a sníst. Burger je strašně nespolečenské jídlo, ale boží, jak to všude teče...
Podávám společně se salátem coleslaw, cibulovými kroužky nebo domácími hranolkami.
Komentáře
Okomentovat