Jelení guláš s uzenou paprikou


Jdu si takhle do řeznictví na Kozince koupit jen krkovici na zítra a odcházím s kusem jelení kližky - no je jednoduché mě ukecat, paní řeznice mě už zná. Maso bylo tedy krásné a na guláš s uzenou paprikou jsem měla chuť už nějakou dobu. Jinak ho vařím z kančího, ale určitě to půjde i z hovězího.

Suroviny
maso (kližka nejépe), asi tak kilo nebo kolik chceš
cibule tolik, kolik je masa
2 velké lžíce protlaku (nebo jedna menší konzerva)
3 lžičky uzené mleté papriky
1 lžička červené mleté papriky
1/2-1 lžička pálivé mleté papriky (můžeš vynechat, pokud nechceš pikantní)
sůl, pepř dle chuti
lžíce sádla
pokud bude potřeba - chlebová střída na zahuštění (ale v tomhle případě nebylo potřeba)

Postup
Nejdřív si připravím cibuli, oloupu a nakrájím najemno. Dám do hrnce lžíci sádla a cibuli a smažím tak na 7. Spíš pomaleji a dlouho. Asi tak 2-3x přiliji trochu vody, aby se krásně cibulka vybravila - dává barvu, cuť a zahušťuje guláš.

Maso si nakrájím na kousky, osolím a opepřím, zamíchám na prkénku. Cibuli si dám v hrnci trochu stranou a opeču maso. Pak přidám rajský protlak, zamíchám a přidám všechnu papriku - nechám trošku osmažit a pak přidám tak akorát vody (můžeš dát i hovězí vývar, pokud máš, ale není to nutné). A dusím, skoro tak 3 hodiny, hezky pomalu.
Ochutnám, případně doladím solí.
Vyndám maso a omáčku rozmixuji (pokud ji máš řidší, můžeš přidat chlebovou strouhanku nebo střídu chleba), pak maso vrátím zpět.

Je dobré ho nechat uležet a podávat až druhý den.

K podávání: bílá cibule, knedlíky (zvolila jsem vídeňské, dobré budou i špekové) nebo chléb

Komentáře