Bramborové pirohy s brynzou a slaninou


Vařila jsem boršč a k tomu chtěla udělat pirohy, které se budou přikusovat (takže smažené nebo pečené). Ale nakonec z toho vzešla tato varianta a jsem s nimi spokojená. Je to poměrně jednoduché, i když malinko pracnější. Ideální, když máš k tomu vykrajovátko na pirohy (mám ho od mámy, která ho má straááááášně dlouho a možná ho použila 1-2x - tak po 40 letech našlo uplatnění a stalo se součástí mé kuchyně).

Suroviny na bramborové těsto
den předem uvařené brambory ve slupce, oloupané a najemno nastrouhané - asi tak 8-10 ks (cca 500 g)
2-3 vejce podle velikosti (tady potřebujeme těsto tužší, kdybys dělala knedlíčky, tak dej jen jedno vejce)
hrubá mouka (odhadem asi 250 - 300 g)
sůl dle chuti

Na vále si nastrouhám brambory, doprostřed přidám vejce, osolím a zasypu mouku. Vše pořádně smíchám, až mi vejde kompaktní a pevnější těsto.

Suroviny na náplň
najemno nastrouhané vařené brambory, asi tak 2-3 ks podle velikosti
brynza 1-2 balení (cca 250 g) brynzy víc v poměru 1:2
najemno nakrájená bílá část jarní cibulky nebo šalotka
1 větší stroužek česneku
pepř, možná trošku soli, je potřeba ochutnat

Vše smíchat.

Suroviny k podávání
krásně vysmažená slanina na kousky (tu si vysmažím ještě před tím, než se pustím do pirohů, ale je potřeba ji udržet na sporáku teplou)
nakrájená jarní cibulka - zelená část
brynza a zakysaná smetana (ale nemusí být)

Postup
Připravím si těsto, pak pomazánku, dám si vařit osoleno vodu do většího hrnce a připravím si nádobu, do které budu dávat uvařené pirohy a vyhřeji si troubu asi tak na 80°C, aby mi pirohy zůstaly teplé. A jdeme na to.

Vál si dobře posypu moukou. Těsto si rozdělím na 2-3 díky a postupně vyválím tak na 2mm - je lepší, když je to tenčí, ale prostě jak to půjde. Vykrojím si kolečka. Do středu dám náplň, přenesu na udělátko a smáčknu okraje. Dá se to i ručně, ale moje ruce na to nejsou.

A tak zpracuji všechno těsto a nádivku. Anebo když už jich mám dost, tak zbytek brambor a nádivky můžu smíchat (případně přidat ještě ostatní brambory a upéct z toho pagáč - to jsem udělala, protože jsem to se vším přehnala).

Hotové kladu na talíř a nejlépe průběžně vařím (nedávej je na sebe, jinak se slepí). Do vroucí vody vložím několik pirohů, opatrně zamíchám, aby se mi nepřilepily ke dnu a vařím, až mi vyplavou a potom ještě tak minutku dvě. Pomocí děrovačky vyndám, nechám okapat a dávám do mísy (nebo lez i rovnou na talíře), které uchovám v teple v troubě. Rovnou můžeš dát slaninu a opatrně promíchat. Já jsem to vrstvila do zapékací mísy (pirohy, slaninu, cibulku, brynzu) a pak ji dala na stůl, aby si každý nabral.



Tady vidíš to udělátko. Jednou stranou se to vykrojí, dá se tam náplň a z druhé strany se to tam vloží a smáčknou okraje. Je to super. Jinak se to dá udělat i ručně, ale to by se mi nechtělo.





Komentáře