Pivní rohlíky vznikly jako vedlejší produkt škvarkových šneků. Patří do nich pivo a co se zbytkem - já vím, mohla jsem ho vypít, jenže já se rozhodla zkusit tyhle rohlíky. Bylo to dobré rozhodnutí. Sice nejsou nejkrásnější, ale chutné rozhodně byly.
Suroviny
200 ml tmavého piva (pokojové teploty)
150 ml vlažné vody
15 g droždí
1 lžička cukru krystal
1 lžička soli
500 g hladké mouky
20 g olivového oleje
na posyp: hrubá sůl, kmín
Postup
Mouku si proseju do zadělávací mísy. Droždí si rozmíchám ve vlažné vodě. Do mouky si uprostřed udělám důlek, vliji pivo a vodu s droždím. Přidám cukr, sůl, zamíchám a přidám olej. Zadělám těsto, je poněkud řidší. Zakryji vlhkou utěrkou a nechám v pokojové teplotě nakynout alespoň hodinu.
Během té doby dvakrát promíchám (takže cca po 20 a 40 minutách).
Těsto si rozdělím na 10-12 nejlépe stejných dílů. Z každého vykroužím na vále bochánek a nechám odpočinout 30 min, zakryté utěrkou.
Vál si dobře pomoučím, i váleček. Z každého bochánku vyválím ovál (jednou rukou si těsto přidržuji) a sroluji rohlík (při rolování kraje vytahuji do stran). Pak ještě celý rohlík rozválím rukama do stran (tím se rohlík spojí a ještě ho trochu vytvaruji). Kladu na plech s pečícím papírem.
Nechám opět nakynout.
Zapnu si troubu na 200°C. Rohlíky potřu vodou, posypu solí a kmínem. Peču asi tak 15-20 min.
Komentáře
Okomentovat