Škvarkoví šneci




Koukám koukám na kluky v akci, je tam pan Maršálek. A dělá škvrakové šneky. Měla jsem v plánu upéct placky nebo chléb, ale tohle vypadá moc dobře. Jdu do toho. Malinko jsem si upravila náplň. Těsto je ovšem famózní (ovšem musela jsem trochu dosypat mouky, protože se mi hodně lepilo, asi dvě lžíce jsem přidala). Určitě to zkus. Určitě to půjde i s jinou náplní.

Suroviny na těsto
200 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
100 g sádla
230 g tmavého piva
30 g droždí
1 vejce 
10 g soli
drcený kmín, majoránka

náplň: asi 250 g mletých škvarků a pak trochu celých na menší kousky (ještě menší, než mám já)

Postup
V míse smíchám mouky, sůl, majoránku a kmín. Přidám vejce, sádlo (lehce povolené), droždí rozmíchám v pivě a naliji k mouce.
Dám hníst do robotu s hnětacím hákem asi na 5 minut. Těsto by mělo zůstávat na háku, být pružné a lesklé (musela jsem přidat asi 2 lžíce mouky).
Zakryji fólií (nebo mokrou utěrkou) a nechám kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem, asi tak 45 min.

Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na asi 1 cm silný obdélník, který po celé ploše pomažu mletými škvarky, posypu kousky a zaroluji (jdu odzadu, těsto vytahuji, aby roláda byla pevná). Roládu nakrájím na stejnoměrné díly, tlusté asi tak 3-4 cm. Řeznou stranou šneky položím na plech s pečícím papírem, posolím hrubou solí a nechám ještě 15 minut kynout.
Troubu si předehřeji na 200°horkovduch. Peču dozlatova asi 15 minut.







 

Komentáře