Naan - indická placka


Dlouho jsem otálela, než jsem naan vyzkoušela. Myslela jsem si, že ho nemůžu udělat tak dobrý, když nemám tu krásnou pec, na jejíž okraje se placky hází. Jenže jsem vařila cizrnovo-čočkový dhal a k tomu se prostě naan hodí. A příště jdu do něj zase, je to jednoduché jak facka a dobrý je na druhý den.

Suroviny (5 placek)
100 ml vlažné vody
1 lžíce sušeného droždí
1 lžíce cukru
220 g hladké mouky
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje

slunečnicový olej na smažení (nebo přepuštěné máslo)
máslo na potření (pro chuť, lze potřít i s česnekem)

Postup
Sušené droždí nechám chvíli aktivovat ve vlažné vodě společně s cukrem, rozmíchám ho. Ze všech ingrediencí vytvořím těsto, na vále prohnětu. Dám do mísy, zakryji utěrkou a nechám asi 45-60 min nakynout.
Těsto si na vále lehce propracuji, udělám si váleček a rozdělím na 5 přibližně stejných dílů. Z každého dílu ručně vytvořím placky - různých nestejnoměrných tvarů, s trochu tlustšími okraji.

Rozpálím si na pánvi trochu oleje (zkoušela jsem to i s máslem, ale to se připaluje, tak jedině přepuštěné máslo). Z obou stran placky osmažím, až se začnou dělat bubliny a placky zhnědnou.
Před podáváním je potřu rozpuštěným máslem.




 

Komentáře