S tímto receptem jsem se trefila přímo na Den luštěnin. Takže slavíme stylově.
Suroviny
1 balení cizrny, den předem namočené (když budeš dělat míň, lze použít i konzervovanou)
1/2 balení červené čočky (cca 200-250 g)
(lze přidat i batátú
1 cibule najemno
2 stroužky česneku nadrobno
4 cm zázvoru nadrobno
1 lžička mletého koriandru
1 lžíce kurkumy (nebo žlutého kari)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 lžička mleté červené papriky
1-2 chilli vloček
1 bobkový list
(nebo místo jednotlivých koření můžeš použít směs koření přímo na dhal)
domácí protlak nebo passata
konzerva kokosového mléka
sůl dle chuti
citrónová kůra a šťáva na dochucení
lístky čerstvého špenátu (nebo koriandr)
máslo
0,5 - 1 vývar z cizrny nebo bio bujón
Postup
Odděleně si uvařím cizrnu dle návodu, tak akorát na skus.
Do hluboké pánve dám máslo, přidám cibuli, česnek, zázvor a lehce osmažím. Přidám všechno koření a nechám rozvonět. Přidám protlak a vývar (nebo vodu a zeleninový bujón). Vhodím čočku. Nechám vařit tak, aby nebyla rozvařená. Dle potřeby přidávám vodu z cizrny.
Jakmile je už skoro uvařená, přidám kokosové mléko, citronovou kůru. Zamíchám a dochutím citronovou nebo limetovou šťávou, případně solí nebo chilli.
Přidám uvařenou cizrnu.
Nechám spojit a jen ladím hustotu. Malou část rozmixuji - trochu to zvýrazní chuť luštěnin (2x ponorným mixérem).
Na závěr vhodím listy čerstvého špenátu.
Podávám s rýží basmati nebo naanem.
Komentáře
Okomentovat