Dělala jsem bramborový knedlík a značně jsem to přepískla s množstvím brambor. Rozhodla jsem se zkusit tento bramborový koláč a preclíky.
Suroviny
500 g den předem ve slupce uvařených, oloupaných a nastrouhaných brambor
500 g polohrubé mouky
50 ml olivového oleje a na pokapání
1 vejce
150 g goudy nebo eidamu na kostičky
150 g šunky nebo šunkového salámu na kostičky
1 lžíce sušeného nebo čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo dle chuti, já ho dávám víc)
sůl (asi 1,5 lžičky), pepř dle chuti
kvásek: 120 ml vlažného mléka, 1 kostka droždí, lžička cukru
sádlo na vymazání pekáče
olivy na ozdobu
Postup
Připravím si kvásek.
Do mísy nastrouhám brambory (dělala jsem nahrubo, ale najemno bude těsto kompaktnější). Přidám mouku, vejce, sůl, pepř, olej, lžičku rozmarýnu a kvásek. V míse zamíchám vařečkou a pak vyklopím na vál a propracuji, aby mi vzniklo kompaktní těsto. Dle potřeby jsem přidala trošku mléka. Následně do těsta zapracuji nakrájený sýr a šunku. Vrátím do mísy, zakryji utěrkou a teplém místě nechám zvětšit objem, asi hodinu.
Zapékací mísu si pořádně vymažu sádlem.
Rukama naplním těstem, vmáčknu olivy a nechám ještě asi tak 15 min lehce nakynout. Zatím si zapnu troubu na 180° horkovzduch.
Posypu rozmarýnem a pokapu olivovým olejem.
Dám do trouby a peču asi 45-50 min (když ho budeš mít tenčí, tak 30 min), až se začnou okraje odlepovat a na povrchu je těsto krásně křupavé.
Podávám se zeleným salátkem jen s olivovým olejem, solí a citrónem.
Komentáře
Okomentovat