Preclíky z bramborového těsta

 


Druhý z výtvorů, když jsem měla hodně uvařených brambor. Tužší, křupavé preclíky. Dobrota sama o sobě.

Suroviny
250 g uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor
350 g polohrubé mouky
100 g změklého másla nebo Hery
100 ml mléka
1 vejce
1,5 lžičky soli nebo dle chuti
špetka kypřícího prášku do pečiva
1 vejce, rozšlehané na potření
na ozdobu: mák, hrubší nebo vločková mořská sůl (nemusí být)

Postup
Brambory nastrouhám najemno. Spojím s ostatními surovinami v pevnější těsto. Zapnu si troubu na 180°horkovzduch.
Na vále uždibuji přibližně stejné kousky. Z každého kousku vyválím žížalu a zformuji ve tvar preclíku nebo jakýkoliv jiný tvar, co tě zrovna napadne.
Kladu na plech s pečícím papírem.
Potřu rozšlehaným vejce, posypu mákem a vločkovou solí.
Dám do vyhřáté trouby a peču asi 30 min do křupava.
Z této dávky mi jich vyšlo 12.




Komentáře