Maso jsem zvolila karabáček, což je část kližky. Ale jinak hovězí zadní nebo falešnou svíčkovou - u nás v rodině nemáme rádi prošpikované špekem, ale jestli u vás ano, tak špek je dobré si nakrájet na proužky a dát do mrazáku - dělá se to pak líp.
Suroviny
cca 500-700 g hovězí maso
kousek špeku
2-3 mrkve podle velikosti
2 petržele
1/4 celeru
lžičky cukru
sůl
hovězí vývar nebo bujón
konzerva rajského protlaku
350 ml domácího protlaku
4 hřebíčky
3 bobkové listy
8 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3-4 cm skořice
3 lžíce másla
případně citrónová šťáva na dochucení omáčky
Postup
Očistím si maso, osolím ze všech stran.
Nakrájím si špek na kousky, očistím kořenovou zeleninu a nakrájím na větší kousky.
Do silnostěnného hrnce dám smažit špek, jak trochu pustí sádlo, osmažím na něm maso ze všech stran a vyndám si ho na talíř.
Na špek hodím všechnu kořenovou zeleninu a všechno koření. Chvíli smažím. Přidám oba protlaky (jestli nemáš domácí, tak dej velkou konzervu kupovaného). Zarestuji. Přidám bujón (pokud máš, tak samozřejmě hovězí vývar je lepší).
Vložím maso - mělo by být ponořené alespoň do 3/4.
Pomalu dusím, asi tak 2,5-3 hodiny. Maso párkrát obrátím.
Jakmile je maso měkké, vyndám ho na talíř a nakrájím na plátky.
Z omáčky vyndám koření a rozmixuji ji dohladka. Přidám máslo pro zjemnění a pokud potřebuje dochutit, tak přidám sůl či pár kapek citrónové šťávy.
Maso vrátím do omáčky.
Příloha může být houskový knedlík, brambor nebo bramborové pyré s křenem.
Komentáře
Okomentovat