Jak zpracovávám rajčata

 


Letos je pomalu zázrak, že nějaká rajčata jsou a snad ještě budou. Tady je několik způsobů, co s nimi dělám, když jich je nadbytek a rovnou je nesníme nebo nerozdáme.

Rajčata ve vlastní šťávě

Velmi jednoduché a snadné. Používám na omáčky, polévku, kde potřebuji kousky rajčat. Rajčatům jde jednoduše oloupat slupka a oddělit střed, když ho tam nechci. A dělat to předtím - zbytečná práce!

Připravím si sklenice, nejlépe 0,5l - mám radši menší.
Rajčata si omyji a rozkrájím na půlky, ty menší nechávám v celku.
Půlky na pěchuji do sklenice řeznou stranou dolů a na sebe, celkem dost umačkávám. Přidám lžičku soli do každé sklenice, zaliji horkou vodou, uzavřu.
Ihned steriluji na 100° po dobu 20 min.




Domácí kečup - hit naší rodiny

Ano, chvíli to trvá. Jenže taková dobrota to je. Jasně, nemá konzistenci jako ten kupovaný, ale zato vím, co tam je. Možná se nehodí na všechno a ke všemu, ale já si ani nepamatuji, kdy jsem kupovala kečup v obchodě. Můj bratr ho pije jako šťávičku!
Rozpis je na 2 kg, ale já ho dělám min z 4-6 kg najednou, když už si tu práci člověk dá.

1. fáze
2 kg zralých rajčat
2 velká jablka - lepší nezralá kvůli pektinu
250 g cibule

Rajčata v hrnci rukou rozmačkám.
Jablka (neloupat) i cibuli nakrájím na větší kusy a společně s rajskými rozdusím. Musí se to ze začátku dosti míchat, aby se nepřichytily slupky.
Pak vybírám jen hmotu, kterou pořádně rozmixuji dohladka.

pozn 1.) Když se stane, že se hmota přichytí, tak nezoufej - vyber z hrnce, co tam je, opatrně do druhého, aby tam nebylo to připálené - už se mi to párkrát stalo a když to chytím brzo, tak to není cítit.
pozn. 2) V této fázi vznikne vedlejší produkt (když vyberu hmotu na mixování) - rajčatová šťáva, kterou přecedím a lehce osolím a je výborná k pití. Lze ji i zamrazit nebo sterilovat.

2. fáze
Do rozmixované hmoty přidám ostatní ingredience:
- 120 g cukru krystal
- 100 ml octa
- 1 lžíce celého pepře
- 1 lžíce nového koření
- 1 lžíce soli
- pokud chci pikantní verzi, přidám feferonky

Rozmíchám a vařím (bez pokličky) asi tak hodinu. Jde o tom, aby se koření pořádně vyextrahovalo. Proto taky směs s kořením nechám stát do druhého dne (ale nemusíš to dělat, můžeš rovnou skočit na závěr). Já to ale dělám, má to pak silnější chuť.

3. fáze
Směs protlačím cedníkem - tím z toho dostanu koření, slupky a zrníčka.
A pak vařím (bez pokličky) do požadované konzistence - až to zhoustne a začne "plcat" jako puding. Je to pořeba sem tam zamíchat, ale nemusí se u toho stát pořád.
Naplním do skleniček a steriluji na 85°C 20 min.


Protlak
Není nic jiného než rozdušená a rozmixovaná rajčata.
Vezmu hodně zralá rajčata, zvážím si je, rozmačkám v hrnci a dusím do změknutí, asi tak 30-45 min.
Přecedím a hmotu rozmixuji co nejvíc dohladka. Protlačím přes sítko, abych se zbavila slupek a semínek (no vlastně to můžeš rovnou pasírovat, ale mě se to rozmixované zdá jednodušší).
Přidám sůl a cukr. Odvážím si 68 g cukru a 35 g soli na 2,5 kg rajčat. Obojí přidávám postupně a chutnám. Loni se mi stalo, že jsem to bezmyšlenkovitě vsypala a protlak byl moc slaný - nic se nestalo, jen se s tím muselo při vaření počítat. Můžeš to ale udělat i úplně bez soli a cukru.
Vařím do zhoustnutí.

Plním do skelniček a steriluji na 85°C 20 min.

pozn.: opět zde vzniká jako vedlejší produkt rajčatová šťáva


Sušená rajčata
Používám na to menší rajčata.
Rozkrojím je na půl a na řezu osolím mořskou solí a přidám špetku cukru.
Dám do sušičky na pláty, které lehce potřebu olivovým olejem.
Suším do stavu, kdy jsou rajčata suchá, ale zároveň trochu houževnatá. Hlavně se nesmí spálit, jsou pak hořká. Takže pomalu. 
Sušení trvá několik hodin. Většinou suším dva dny (asi tak 10-16 hod)

Nějaká si uchovám jen tak a pár naložím do oleje. 

Sušená rajčata naložená v oleji
Nejdříve si rajčata usuším - viz výše.
Uvařím si ocet s vodou, solí, cukrem a kuličky pepře, nového koření, bobový list. Vhodím rajčata a nechám stát 5 min, aby zvláčněla. Sliji a nechám trochu oschnout.
Na dno sklenice dám trochu oleje, stroužek česneku na plátky, pár kousků kapary, snítku tymiánu, případně rozmarýnu, bobkový list a kladu rajčata, pořádně utlačuji, aby tam nebyly vzduchové bubliny. Udělám tak do poloviny, přidám olej (půl slunečnicový, půl olivový, zase bylinky, česnek, kapary a rajčata až skoro po okraj. Doliji olejem, aby byly ponořené. Pokud plavou, zatížím špejlí. Nechám uležet alespoň 14 dní. Používám i olej.










Komentáře