Jak zpracovávám zelená rajčata



Letošní rok byl bohatý na rajčata. Poslední zralá jsem ze skleníku sbírala 9.10. A dozrály mi tam dva plechy zelených rajčat ze záhonu.

1. Nechat je dozrát je jedna z možností.
Dávám je na černý plech. Potřebují světlo a teplo. Teď už to ve skleníku nejde, takže dobrá volba je okenní parapet.

2. Udělat z nich chutney.
Pokud se do toho pustíš, tak přizpůsob množství surovin množství rajčat. Uvádím to přibližně, sama to dělám podle oka a chuti.


Suroviny
2 kg zelená rajčata, na kousky
2 cibule, najemno
8 stroužků česneku na plátky
10 zralých švestek na kousky
1 jablko na kostičky
3 chilli papričky na kolečka
1 lžička kari koření
1 lžička mletého pepře
1/2 lžičky mletého nového koření
2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku jablečného octa
1/2 hrnku cukr krystal
olivový olej

Vše nakrájím. Na olivovém oleji osmažím nejdříve cibuli a česnek, jen do sklovata. Pak přidám vše ostatní a vařím, až jsou rajčata měkká.
Rozmixuji ponorným mixérem.
Horké naplním do sklenic a pak ještě steriluji 15 min na 85°C.


3. Naložit je.


Uvařím si klasický nálev, ale bez koření a místo lihového octa dám vinný nebo jablečný.

Do každé sklenice dám
- lžička hořčičné semínko
- 2 snítky čerstvý kopr
- 2-3 hřebíček
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 chilli papričku
- a samozřejmě malá zelená rajčata

Zaliji horkým nálevem a zavařím 30 min na 85°C.

4. Usmažit je.
Obalit je v trolobalu. Místo klasické strouhanky, je možné použít panko nebo v rozdrcených kukuřičných lupínkách. A usmažit jako řízek.
Anebo v klasickém těstíčku, místo mléka podmáslí a dochutit česnekem a mletou paprikou nebo cayennským pepřem.
Anebo je usmažit v tempuře.

Těstíčko tempura
100 g hladké mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
200 ml ledové sycené minerálky (Mattoni)
kostky ledu
1 žloutek

Vše rozmíchat, obalit a smažit v rozehřátém oleji po malých dávkách. Olej musí být horký a těstíčko ledové.










 

Komentáře