Každý má svůj recept na sekanou a žádná není jako od maminky. Ani tahle. Zkusila jsem tentokrát tuhle kombinaci. Chutnala. A jaký je tvůj recept?
Suroviny
500 g mletého masa (polovina vepřové, polovina hovězí)
2 vejce
1 cibule, nasekaná najemno a osmažená do zlatova
5 stroužků česneku, nastrouhaného najemno
čerstvý nasekaný libeček (nebo sušená majoránka, jestli nemáš libeček)
lžíce hladké mouky
2-3 lžíce strouhanky
voda
sůl, pepř
světlé pivo na pečení, cca 200 ml
Postup
Maso si pomelu anebo koupím už namleté. Přidám sůl a pepř, trochu vody a pořádně promíchám, míchám rukou. Až se mi trochu maso spojí a začne se vylučovat bílkovina, přidám vejce, mouku, česnek, libeček a/nebo majoránku a 2 lžíce strouhanky. Promíchám, trochu ochutnám a případně dosolím. Konzistence musí být taková, aby šla vytvarovat šiška. Trochu jí plácám nebo s ní bouchám, aby se vytlačil vzduch a maso se co nejvíc spojilo.. Také si namáčím ruce do vody.
Troubu si předehřeji na 150°C.
3išku přemístím na lehce vymazaná plech olejem, potřu vodou a poliji pivem.
Peču asi hodinu, pak přidám na 180° a peču ještě tak 15 min, aby se udělala kůrka.
Je dobrá teplá i studená.
Jen se salátem nebo bramborovou kaší, chlebem, nebo třeba dalamánkem.
Komentáře
Okomentovat