Jeden recept na dalamánky už tady mám, ale jsou to skutečně víc takové chlebíky, protože jsou žitného kvásku a chvíli to trvá. Tyhle jsou s kvasnicemi a jsou rychle hotové.
Suroviny
300 g hladké mouky
140 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
140 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
lžička cukru
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
půl lžičky mletého černého pepře
15 g čerstvého droždí
340 g vody
6 lžic slunečnicového oleje
Postup
Smíchám všechny sypké suroviny. Uprostřed udělám důlek. Do něj rozdrobím kvasnice (když jich bude malinko víc, nevadí), přidám lehce vlažnou vodu A dám míchat s hnětacím hákem do robotu (pokud tomuto postupu moc nevěříš, udělej kvásek, ale je to fakt zbytečné). Jakmile se mi to trochu promíchá přidám olej. Pokud je těsto moc hutné, přidám malinko vody - musí se odlepovat od stěn a držet na háku, ale nesmí být moc tuhé.
Posypu trochou hladké mouky, přikryji utěrkou a nechám v teple kynout asi 1-1,5 hodiny. Vykynuté těsto lehce propracuji na válu a rozdělím na 9 dílů (když chceš menší tak na 12). Z každého udělám bochánek, dám na plech s pečícím papírem a uprostřed rozříznu žiletkou. Nechám je asi 30 minut nakynout.
Troubu si předehřeji na 200°C.
Dalamánky potřu vodu a posypu celým kmínem a troškou hrubé soli.
Peču asi 25 minut.
Komentáře
Okomentovat