Vyndala se kachna z mrazáku. Takže co s ní? Tak nějak jinak, než to běžně děláme. Tohle je jeden recept a ten druhý je pečená s červeným zelím po francouzsku. Kachní víkend!
Kachní prsa
2 kachní prsa (nebo podle počtu strávníků)
sůl, pepř
tymián, rozmarýn (lepší jsou čerstvé, použila jsem sušené a také udělají svou práci dobře)
Prsa si vykostím z kachny. Osuším a ostrým nožem nakrojím kůži křížem. Osolím, opepřím z obou stran, vmasíruji do kůže i masa.
Rozehřeji si pánev na stupeň 5-6 (používám litinovou). Prsa položím kůží dolů a nechám 8 min, vůbec nezasahuji. Kůže se sádlem se krásně vyškvaří. Prsa otočím a nechám opět 8 min. Přidám tymián a rozmarýn.
Mezi tím si připravím omáčku, brokolici a veky, které půjdou s masem do trouby.
Prsa přeložím do alobalu, zabalím a společně s vekami vložím do vyhřáté trouby na 200°. Podle toho jaké je chci mít - na 3-6 min.
Šťávu, kterou maso pustí, pak přiliji do hotové omáčky a promíchám.
Brokolice
Brokolici (nebo květák) rozdělím na růžičky a vhodím na pánev po masu. Lehce osmažím a osolím.
Pomerančová omáčka
2 lžíce pomerančové marmelády
100 ml pomerančové šťávy
1 lžíce třtinového cukru
trochu portského
trochu pomerančového likéru
sůl
červený vinný ocet - dle chuti
růžový pepř
šťáva z masa
lžíci másla
Vše smíchám a lehce provařím. Na závěr vmíchám šťávu z masa a lžíci másla.
Alkohol lze vynechat, i růžový pepř - případně naradit čerstvým černým mletým.
Omáčka může být i z šalotky, pomerančové šťávy, šťávy z masa, smetany a kousku másla. Záleží na tom, co je doma a fantazii.
Veky
Veku nakrájím na plátky a položím na plech. Rozpustím si máslo, přidám nasekanou petrželku, utřený česnek a lehce osolím. Potřu veky a nechám zapéct ve vyhřáté troubě max 6 min.
Na talíř přidám veky, brokolici, nakrájená prsa na plátky a maso přeliji omáčkou.
Komentáře
Okomentovat