To je nádhera! A symfonie chutí. Radostný nedělní oběd. A jako bonus ještě pomazánka na druhý den k večeři.
Pečená kachna
Kachnu večer předem nasolím a nezakrytou dám do ledničky.
Druhý den ji okmínuji a dovnitř vložím jablko a cibuli na čtvrtky. Vložím do pekáče a podliji trochou vody, zakryji víkem.
Troubu předehřeji na 200°. Na tento stupeň peču 15 min, pak teplotu stáhnu na 150 a peču 3,5 hodiny.
Na závěr dopeču kůrku na vyšší stupeň nebo na gril.
Před podáváním nechám alespoň 10 min odpočinout.
Červené zelí po francouzsku
1/2 hlávky červeného zelí na nudličky
1 cibule na kostičky
slanina nebo pancetta na nudličky
lžíce másla
1 nejlépe kyselejší jablko na kostičky
2 stroužky rozmačkaného česneku
1/2 lžičky mletého bobkového listu
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého hřebíčku
150 ml vína
200 ml hovězího bujónu
sůl, pepř dle chuti
Slaninu lehce vysmažím a přidám máslo. Přihodím cibuli a smažím do sklovata. Přidám zelí, jablko, česnek, všechno koření, zamíchám a podliji vínem. Nechám ho lehce odvařit. Přidám bujón tak, aby se zelí mělo v čem dusit.
Dusím na mírném stupni asi 30 min.
Je to recept podle Julie Childové, ale zjednodušený - ona má na mě zbytečně složitý postup.
Jako přílohu podávám vařené brambory.
Z výpeku, jablek a cibule z kachny a zbylého obraného masa dělám pomazánku. Prostě všechno dohromady rozmixuji, jen přidám pepř. Nechám ztuhnout a je to s čerstvým chlebem a kyselým okurkem lahoda k večeři.
Komentáře
Okomentovat