Kromě buchtiček, švestkových koláčů, bylo tohle další a poslední jídlo ze školní jídelny, které mi chutnalo - játrová omáčka. Nikdy jsme ji doma nedělali, tak jsem ji zkusila - tak nějak po svém. Cibule tam asi nebyla, ale nám výsledek chutnal.
Suroviny
1/2 vepřových jater, nasekaných v robotu (ještě lépe pomletých)
1 cibule (můžeš vynechat)
hovězí bujón nebo vývar
3 kuličky nového koření
1 hřebíček
5 kuliček pepře
sůl
máslo
mouka
1/2 kelímku smetany
Postup
Cibuli si nakrájím najemno, osmažím na másle a přidám mouku - udělám cibulovou jíšku. Kdybys to dělala bez cibule, tak dej vařit játra s kořením a pak udělej jíšku na zahuštění. Přidám vodu a hovězí bujón, pořádně promíchám. Přidám nasekaná nebo pomletá játra a koření.
Vařím asi tak 15-20 min.
Pak osolím a přidám smetanu na zjemnění.
Podávám s vídeňským houskovým knedlíkem.
Komentáře
Okomentovat