Kroupy podle babičky Aničky

 


Babička to dělala vždy ve velkém, byly to její dva černé pekáče. Množství, které je uvedeno nám vychází na jeden hluboký plech. Když se to nerozdá, úspěšně lze dát do mrazáku.

Suroviny
1 kg bůčku
1 kg plecka
2 lžíce sádla a na vymazání
30 dkg vepřových jater
900 g krup
12 stroužků česneku (dle chuti)
sůl, pepř dle chuti

Postup
Kroupy si večer předem namočím, používám střední velikost. Uvařím do měkka a pak polovinu pomelu. Maso uvařím a pomelu. Syrová játra a kůže pomelu 2x. česnek prolisuji. Vše smíchám, dochutím solí a pepřem, vmíchám dvě lžíce sádla a dám na vymazaný plech. Zapeču na 200° přibližně 30 min, až povrch krup trochu zezlátne.

Variant, co se týká příloh, je víc. Na obrázku vidíš opečený brambor s okurkem, na druhém se zelným salátem, ale nejčastěji to je s kysaným zelím a vařeným bramborem, myslím, že by šel i salát z kysaného zelí, nebo jen tak, nebo s chlebem. Záleží na každém.



Komentáře