Jitrnice

 


Nutnost vyrobit jitrnice spustila vepřové hody. Jsou to moje první samo dělané jitrnice, při plnění mi tedy pomáhali Míla a Laďa a samozřejmě u takové akce nesmí chybět Balú, který všechno hlídá.
Tyto jitrnice jsou hodně masové. My dáváme kroupy, se žemlí nám nechutnají. 

Suroviny
1,5 kg bůčku i s kůží
1,5 kg plecka
30 dkg syrových jater
40 dkg uvařených krup
1 koleno (když ho nesníte)
2,5 palice česneku, prolisovaného
mletý pepř, sůl
3 dlaně rozdrcené majoránky (nemusí být)
vepřový vývar


Dále potřebuji
přibližně 10 m vepřových střev
zašpičatělé špejle
mlýnek na maso a na plnění
velká mísa na míchání (asi 7l)
10-12 l hrnec na vaření masa
čas (samotná práce je asi na 3 hod, ale je to skoro na celý den)
nadšení 
pomocné ruce
a další lidi, kterým výslužku rozdám

Postup
Nejdřív si večer před dnem J namočím kroupy.
V den J uvařím maso, kroupy, nechám vychladnout. Maso vyndám z vývaru na plech. Z masa odstraním kůže.
Přichystám si mísu na míchání, strojek na mletí, oloupu a prolisuji česnek.

Pomelu v tomto pořadí
- játra, dvakrát
- kůže, dvakrát (dala jsem všechnu kůži z kolene a z bůčku tak polovinu, ale záleží, jaké je chceš)
- maso
- polovinu krup (nebo můžeš i všechny, opět záleží na preferencích).

Vše dávám do mísy, kde budu míchat. 
Přidám prolisovaný česnek, celé kroupy, pepř - na celou plochu, aby šel vidět, sůl - tak 6 velkých špetek, majoránku a pro začátek 8 naběraček vývaru.
Pořádně promíchávám, trvá to dost dlouho.
Ochutnám, případně dosolím. Mělo by to být malinko víc slané (záleží taky na tom, jak moc máš slaný vývar).
Přidávám ještě vývar - měla by z toho vzniknout mazlavá hmota.

A jde se plnit. Propláchnu si střeva a nandám na mlýnek. Pak už se hodí pomocné ruce - jedny točí, jedny kontrolují naplněnost střev a velikost jitrnic a další špejlují. My děláme jitrnice po jedné.

Když už pomalu vidím konec, tak si zapnu vývar, ve kterém se jitrnice budou vařit. Teplota by měla být těsně pod bodem varu, aby jitrnice nepraskly.
Jitrnice tam dávám postupně, přibližně po 7. Počkám až vyplavou na povrch a pak nechám 8-10 min prohřát. Teplotu reguluji, někdy úplně stáhnu. V jedné várce mi 3 jitrnice praskly, nechala jsem je tam déle a neuhlídala teplotu.

Vyndám na plech, aby neležely na sobě. Až mám plný plech, dám chladit. Z této dávky to bylo asi 23 jitrnic.
A nezbývá, než se do nich pustit a rozdat.
Lze dát i do mrazáku.
Stejně tak vývar, co zbyl - na polévku, např. bílou valašskou i do mrazáku.



Komentáře