Pečená jehněčí plec s fazolkami

 



Nutně se potřebuji naučit vařit jehněčí. Chutná mi a tohle je můj první pokus. Který vyšel.
Použila jsem vykostěnou jehněčí plec, kterou jsem koupila už rolovanou.

Nejdřív si připravím všechny suroviny na maso, abych ho mohla dát péct. Trvá to 2,5-3 hodiny. Připravím si tedy bylinkovou nádivku a suroviny na omáčku.

Bylinková nádivka
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 lžička nasekaného tymiánu
2 lžíce nasekané petrželky
1 větší šalotka najemno
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky pepře
lžíce soli - respektive podle velikosti masa

Vše smíchat dohromady. Touto směsí potřu maso, kde to jde i do záhybů. Pokud bych maso neměla už zarolované, potřela bych i vevnitř. Okořeněné maso dám do nádoby, ve které budu péct a pustím se do omáčky.

Omáčka
2 velké mrkve nakrájené na plátky
2 velké cibule nakrájené na plátky
3 dcl bílého vína
5 neloupaných stroužků česneku
2 větvičky rozmarýnu
3 lžíce rajského protlaku
3 bobkové listy
0,7l hovězího vývaru nebo bujónu
lžíce sádla

Předehřeji si troubu na 220°.
Na sádle osmažím mrkev a cibuli, přidám česnek, rozmarýn, bobkové listy a chvíli nechám provonět. Podliji vínem, přidám protlak, nechám odvařit. Jako poslední přidám hovězí bujón.

Tuto směs přiliji k masu. Přikryju víkem nebo alobalem a dám péct do vyhřáté trouby, kterou stáhnu na 175°. Je potřeba, aby omáčka mírně vařila.
Po hodině maso otočím a znovu ho pak otčím půl hodiny před dopečením. Pokud je potřeba, přiliji vodu.

Jakmile je maso hotové, vyndám ho z omáčky a nechám odpočinout. Z omáčky oddělám tuk, kterého se vypeklo celkem dost. Zbylou šťávu a zeleninu sliji propasíruji přes sítko do hrnce a nechám trochu redukovat. Na závěr přidám kousek másla pro zjemnění.






Komentáře