Králík na černo s houbovým kubou

 




Můj první vařící počin po návratu z nemocnice. Sice se dělá zajíc na černo, ale ten není skladem u nás v mrazáku. Vařila jsem ho v této úpravě poprvé a všem nám moc chutnal. Houbového kubu jako přílohu jsem slyšela od Pauluse v jednom pořadu na Dvojce a tak už nic nebránilo se do toho pustit. Ještě když motivace narostla tím, že přijela milovnice králíka i hub na návštěvu.

Co jsem použila za suroviny:

4 králičí stehna
2 velké cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, špek - vše nakrájené na kostičky
4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření a pepře, 5 kuliček jalovce, lžíci tymiánu a lžičku rozmarýnu (může být i čerstvý, ale použila jsem sušený) - vše do sáčku a zavázat (používám sáčky na čaj)
mletý pepř, sůl
3 lžíce jablečného octu
sádlo, máslo
jíšku na zahuštění omáčky (stačí udělat později)
2 lžíce cukru
4-5 lžic švestkových povidel
hrst sušených švestek namočených v tuzemáku
jednu malou lahev červeného vína (250ml)

Jak na to

Vše si připravím předem - nakrájet zeleninu, špek, koření do sáčku, namočit švestky a vše další, co budu potřebovat, si dám k ruce.

Stehna osolím a opepřím. V hrnci, ve kterém to pak celé vařím, začnu restovat špek a přidám lžíci sádla. Osmahnu stehna ze všech stran a vyndám na talíř.
Do hrnce přidám 2 lžíce másla a nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvíli přidám nakrájenou cibuli a koření v sáčku, restuji do barvy. Trochu stáhnu teplotu.
Zeleninu shrnu na stranu, přidám cukr a povidla. Nechám zkaramelizovat.
Vliju ocet a víno, chvíli nechám odvařit a odškrábnu přípečky.
Vložím maso a doliji tolik vody, aby bylo lehce ponořené a dusím do měkka.

Připravím si jíšku.
Vyndám maso.
Jíšku zamíchám do omáčky (jíška je už trochu zchladlá a omáčka vaří). Chvíli provařím a odstavím. Rozmixuji do hladka (někdo pasíruje, já ne, mě to přijde zbytečné). Přidám lžíci másla a vymačkané nasekané švestky. Dle potřeby dochutím solí a pepřem.

Jako přílohu lze zvolit bramborové placky, brambory, knedlík, já jsem udělala houbového kubu, protože byla 4. adventní neděle.





Komentáře