Houbový kuba

 



Suroviny

hrnek krup, střední nebo menší
sušené houby (velká hrst nebo hrnek)
domácí houbové koření
majoránka
6 stroužků česneku, nastrouhaný nebo utřený se solí
sůl, pepř, kmín
2 staré rohlíky nakrájené na kostičky

Postup

Dám vařit propláchnuté kroupy, tak aby byly skoro měkké (máma je namáčí přes noc, já zapomněla a byly namočený jen od rána, ale uvařily se taky). Rovnou k nim přihodím pořádnou hrst sušených hub. Osolím a ještě přidám houbové koření, kmín a lžičku majoránky.

Osmažím cibuli na sádle.

Připravím si zapékací mísu, kterou si vymažu sádlem. Zapnu troubu na 240.

Kroupy sliju. Vmíchám do nich cibuli, česnek, čerstvě namletý pepř, lžíci majoránky a kostičky rohlíku. Pokud se mi zdá, že je to ještě hodně mokré, přidám trochu strouhanky (lze to samozřejmě dělat i bez rohlíků). Zlehka promíchám a dle potřeby dochutím solí. Přendám do zapékací mísy a navrch pokladu plátky másla.

Vložím do vyhřáté trouby, stáhnu teplotu na 180 a zapékám tak, aby se na povrchu udělala kůrka (20-30 min).

Podávám jako přílohu nebo samostatné jídlo (pak se k tomu hodí salát z kysaného zelí). 

Komentáře