Jeřabinová pomazánka

 


Letos je rok jeřabin. Náš strom byl nádherně obalený výbornými a zdravými plody. Takže co s nimi? Víno nedělám, pálenka bude, takže zkusím likér a džem nebo pomazánku, jak se tomu asi správně říká.

Byl to experiment a nesmírně mile překvapil svou chutí.

Jeřabiny si oberu, moc neřeším, že sem tam zůstane nějaká stopka. Měla jsem toho asi 1,2 kg. Dám to na plech a přes noc do mrazáku. Tím se stane to, že se zvýší podíl cukru a sníží se celkem dost vysoká kyselost.

Druhý den dám do hrnce, přidám asi půl litru vody a vařím do měkka. Rozmixuji a propasíruji přes sítko (zůstanou tam slupky a všechny nečistoty). V hrnci tak mám jeřabinové pyré.

Dám vařit a přidám šťávu ze 2-3 pomerančů (protože jsem je zapomněla koupit, dala jsem tam asi 100 ml pomerančového sirupu - jak říkám experiment).

Odvážím si něco mezi 700-800 g cukru. Čtyři velké lžíce smíchám se 4 lžičkami citrusového pektinu. Vmíchám do hmoty a povařím přibližně 10 min. Pak přidám zbytek cukru, míchám a povařím taky asi 5-10 min. Přidám ještě šťávu z jednoho citrónu.

Horké plním do čistých skleniček, uzavřu a přikryji utěrkou, nechám vychladit.

Komentáře