Jeřabinový likér


 

Další z letošních experimentů.

1. fáze

Jeřabiny pořádně očistím, omyji a rozmixuji. Přibližně 500 g. Dám do sklenice a zaliji 0,5l hruškovicí - naší domácí, která zrála v akátovém sudu (pokud bych neměla, dám vodku). Přidám 5 hřebíčků a jeden menší kousek skořice. A teď mě napadlo, že tam ještě přidám sušené hrušky - takže 3 kousky. Pevně uzavřu, aby neunikal alkohol a nechám vše vyluhovat minimálně 14 dní (až 4 týdny). Každý den se sklenicí zamíchám.

2. fáze (teprve nastane, tam ještě nejsem)

Výluh sliji přes cedník a pak ještě přes plátýnko. Zředím cukrovým sirupem: svařím 1 díl vody s 1 díl cukru a nechám vychladnout (tj. litr:kilo). Budu potřebovat asi tak 250 ml - to je odhad. Takže si uvařím jen tohle množství.

Nejdřív smíchám alkoholový výluh jen s 200 ml a ochutnám. Podle chuti přidám zbytek sirupu. Obsah alkoholu v likéru by měl být minimálně 22%.

Jsem zvědavá - ochutnávku uděláme!





Komentáře