Okurky si několikrát operu ve vodě, očistím od případných květů nebo jiných nečistot a roztřídím si je podle velikosti. Velikost kolem 6-9 cm jsou okurky de luxe. Letos to je ale s okurkama nějaké divné, jsou pozdě a strašně pomalu rostou. Loni jsem zavařovala už začátkem července a letos jsem první sklenice udělala teprve tuhle středu (5.8.). Všechno je nějak později...
Na dno sklenice dám 4-5 koleček mrkve, 2 cibule a kopr. Naskládám okurky.
Pokud mám velké a tlusté, tak z nich udělám řezy - semínka vyndávám (případně ještě udělám takový salát, kdy okurky nakrájím na půl kolečka, promíchám s mrkví a cibulí).
Zaliji vlažným lákem (tak 50°-70°C) a koření z láku rovnoměrně rozděluji.
Steriluji při 80-85°C 20 min.
Sklenice hned vyndám a co nejrychleji zchladím, buď ve dřezu (ale opatrně, začínám s vlažnou vodou, pak studenou, nebo dám přes víčka utěrku namočenou ve studené vodě, kterou párkrát vyměním). Tím zajistím, že okurky zůstanou křupavé.
Když mám už normálních sklenic dost, tak dávám chilli papričku, abych měla také pár pikantních.
Taky jsem zkoušela:
- stroužek česneku (to dělají v Polsku)
- křen
- koriandr
- tyminán
- když jsem neměla kopr, tak semínko kopru
Ale nakonec jsem zůstala u výše uvedené verze.
Komentáře
Okomentovat