Zavařenina - rybíz s mrkví a další inspirace na kompoty



Tuhle kombinaci jsem našla na lístku mojí maminky, kdy si ji zapsala na oslavě narozenin tety Marušky v roce 2014. Podivila jsem se tomu, načež jsem se rozhodla to vyzkoušet. A jako je to vážně dobré!

Červený rybíz s mrkví
Přibližně 1,5 l rybízu smíchám s 0,5 kg mrkví a 450 g krystalového cukru. Nechám stát 12-24 hod a občas promíchám. Následně naplním do menších skleniček a sterilizuji 15 min na 85°C.

Napadlo mě přidat sem taky nějakou inspiraci na oživení kompotů. Ty klasické jednodruhové jsou klasika. Z nich máme nejraději angrešt, mirabelky, dýni a ryngle.

Inspirace na další kompoty, které dělám
- meruňky/broskve s kouskem zázvoru a snítkou meduňky
- meruňky/broskve s badyánem (do skleničky tak 1/2 hvězdičky)
- hrušky s červenou jeřabinou
- švestky s kouskem skořice
- švestková klevela - rozvařené švestky s rumem (lze i jiné ovoce, které přezrálo)
- vyloupané třešně/višně s angreštem a červeným rybízem
- malínské cuvée - prostě všechno dohromady - černý rybíz, červený rybíz, josta, angrešt, višně/třešně


Komentáře