Bramborová polévka


Klasika. Tak jako na zelňačku, tak na bramboračku má skoro každý svůj rodinný recept. 
Recept sem dávám spíš pro Libora z Plzně, který se chtěl učit vařit polévky (ale nevím, jak na tom se svým odhodláním je - vybaven jest knihou o polévkách a základy zelňačky u mě zvládl na jedničku).

Připravím si zeleninu:
- 3 velké brambory na kostičky
- jednu větší mrkev (nebo 2 střední), jednu petržel a kousek celeru - na kostičky

Dám to vařit do hrnce, přidám k tomu hrst sušených hub, bobkový list, domácí polévkové koření (nemáš-li, nedávej zbytečně kupované, není třeba, jen to osol), lžičku kmínu a stonky libečku. Vařím do doby, jak zelenina akorát.

Pak vyndám stonky libečku a bobkový list. Vezmu ponorný mixér a jednou dvakrát projedu - jen krátce, jen aby se malinko té zeleniny rozmixovalo.

Připravím si světlou zasmážku (neboli jíšku - máslo, mouka, společně "usmažit"), nechám ji trochu vychladnou a zamíchám do vařící polévky. Ještě chvíli povařím, stačí 5 min. A ještě vmíchám jedno rozšlehané vejce.

Na závěr přidám nasekané listy libečku.

Pozn.: jde to i bez jíšky, třeba nastrouhat tak v polovině syrový brambor. Jenže jíška tomu dodává další chuť. Samozřejmě jdou vynechat i houby nebo dát čerstvé. Ale brambory, ty vynechat nejdou...


Komentáře

  1. Vsak az si poridim ten rucni mixer zkusim tuto i tu tvou dynovku... 🙂

    OdpovědětVymazat

Okomentovat