Jak uchovávám bylinky - ty do kuchyně


Používám tři způsoby: sušení, mražení a naložení do soli. Každý má pro mě své výhody a jiný způsob využití.

Sušení

Na půdě, případně v sušičce. Taky máš určitě nějaké svoje místo.
Za sušených bylinek používám jen:
- tymián
- majoránku
- oregano
- stonky od libečku (nechám vyvařit v bramborách nebo polévce)-

Ostatní bylinky (petrželku, libeček, celer list, bazalku) si suším za účelem kořenících směsí, jinak je nepoužívám, nějak mě neoslovují.

Taky si ale suším citrónovou, limetovou a pomerančovou kůru - nastrouhanou i plátky. Kůru nejdřív vydrhnu v teplé vodě s jedlou sodou, nechám oschnout a pak nastrouhám. 


Mražení

Co k tomu říct, to je asi to nejjednodušší, určitě to taky děláš. 

Jen tedy shrnu:
- bylinky by měly být co nejsušší, aby tam nebylo moc vody
- mám vyzkoušené skleničky od tatarky nebo od jogurtu, mají dobrou velikost
- sklenice popisuji je na víčko
- petrželku potřebuji nejvíc, ale mám vyzkoušeno, že mi stačí 2 sklenice, od ostatních jedna, u exotičtějšího i menší
- mrazím: petrželku (hladkolistou i kudrnku), libeček, celer list, kopr, koriandr, pažitku, bazalku, pažitku; vše nasekané
- skleničky postupně doplňuji, podle toho, jak mi to roste
- taky mrazím pesto z medvědího česneku a bazalky (bez sýru), krenex (tak pesto asi umíš, nebo je toho plný internet, ale děláš domácí krenex? - to je síla, příště sem pověsím taky recept)

Naložení do soli

Objevila jsem to asi před dvěma lety, dřív jsem to nedělala a moc jsem si to oblíbila. Je to trochu blbý, že má v lednici další tři skleničky, ale stojí mi to za to, protože ty bylinky jsou jak čerstvé, zdá se mi i výraznější než z mrazáku.

Dělám:
- kopr
- libeček
- polévkové bylinky - směs libeček, petrželka (ta převažuje) a celer list.

Od všeho stačí sklenička.
No, jak to exaktně vyjádřit, kolik čeho. Odhadla bych to v poměru 3 nebo 4:1, 3 nebo 4 díly bylinek, jeden díl soli. Dělám to od oka, nikdy jsem to neměřila. Ta sůl by měla být vidět, takže případně přidat. Pořádně napěchovat do skleniček, uzavřít, do ledničky. Postupně můžeš doplňovat.
Se slaností je potřeby počítat při vaření, takže radši nesolit a pak případně dochutit, až přidám tuto směsku. Jsou jak čerstvé a spolehlivě vydrží celý rok.



Bylinkové soli

Když toho udělám hodně nebo mi zbudou jako letos, kdy už jsou čerstvé, tak ten zbytek vyklopím na plech, rozprostřu a nechám uschnout v troubě. Pak pořádně rozmixuji a výborná bylinková sůl na chleba s tvarohem nebo máslem je na světě. 

Vlastně teď si uvědomuji, že takhle dělám jednu speciální sůl, a to je rozmarýnová sůl - tuhle krásu jsem tady tady ještě nezmínila. Na soli se hodí mořská sůl.

Bylinky pak ještě používám do octů. Ochucené oleje jsem si moc neoblíbila, respektive mám jen jeden, který používám na naložení masa. Ale o tom samostatná kapitola.

O bylinkách by se toho dalo psát, jsou voňavé a dobré, na co je používat a tak. Zajímalo by tě to? A  vůbec, co by tě zajímalo nebo i ostatní? Jitka si řekla o kvašenou zeleninu, tak ji tady bude mít - kromě klasiky i kimči.

Komentáře

  1. To je úžasný článek, Ivko, určitě vyzkouším naloženi do soli a bylinkovou sůl. A čím víc o bylinkach, tím líp. Krásně se to i čte👍.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. běžnou kuchyňskou, nějak se mi nedaří vařit s mořskou. většinou přesolím, neumím to odhadnout. mořskou používám příležitostně jako posyp na pečivo, ryby, do salátů, na chleba, na rajčata

      Vymazat

Okomentovat