Krenex
Při první výrobě domácího krenexu jsem zjistila dvě věci:
1) když toho dělám víc, strouhám a tlačím, zničím si nástavec
2) za chvíli nemůžu dýchat, protože všemi otvory se ze mě valí hlen a pálí to až do mozku.
Druhý rok jsem tedy byla poučena a zvolila jinou technologii. Křen si očistím a nakrájím na malé kousky.
Připravím si zálivku (držím se poměrů, protože jsem experimentováním zjistila, že to sedí a jasně, je to toho víc, než budu potřebovat, ale no a co):
- 3 dcl octa a 7 dcl vody - takže celkem 1l tekutiny
- přimíchám 1 polévkovou lžíci soli
- a 6 lžic cukru.
Pořádně promíchám, aby se vše rozpustilo.
Křen v přiměřeném množství dám do mixéru a přidám trochu tekutiny. Rozmixuji.
Takhle udělám celou dávku, dávám do jedné mísy, kde si vše smíchám a dle potřeby přidám tekutou složku.
Plním do menších sklenic.
Krenex dělám většinou jen jednou za rok. Aby mi vydržel a nezhnědl, tak sklenice popíšu a dám do mrazáku a vytahuji dle potřeby. Je jako zrovna udělaný.
Ten recept je ještě z dob hluboké totality, takže prověřený mnoha domácnostmi a časem. Křen mi většinou nakope někde v přírodě brácha nebo taťka. Je aromatičtější, ale jde to i z kupovaného.
Vejmrda
Kdo odpoví správně na otázku, proč se tato příloha k zabijačkovým pokrmům jmenuje vejmrda, dostane ode mě sklenici krenexu!
Křen a červená jablka nastrouhám na jemno.
Přidám ocet, sůl, případně trochu cukru.
Při zabijačkách se do toho dává čistý ovarový vývar, když není, stačí voda - přiměřeně, jen na požadovanou strukturu.
A je to. Nejlépe se hodí k vařeným masům, jako je koleno, žebra, ovar.
Etymologický - vejmrda - ej- je český tvar, někde i výmrda.
OdpovědětVymazatZajímavý je původ. Sloveso mrdati mělo ještě v 19. století jiný význam - pohybovati čím - např. nohama, pes ocasem. Předpona vy - např. něco směřuje z vnitřku ven, nebo něco dokončit, nebo něco začít atd. Základem pro sloveso mrdati bylo mrcati - pohybovat ocasem, vrtět, přeneseně obrůstat tenkými kořeny.
Vykopaný křen mívá přece u sebe tenké kořeny - "ocásky", takže název byl na světě. Vytažený s kořínky... díky strýčkovi googlovi se budu těšit na krenex :)
vidíš, tak s tím mrdati jsem se trefila. jen moje verze je, že když ji děláš, tak ti krouhání křenu vymrdá mozek poprvé a když ji jíš, tak po druhé. vlastně taky pravda, když to znamená, že to směřuje z vnitřku ven...krenex je tvůj, dovezu
Vymazat