Jak peču kuře a krůtu, aby maso zůstalo šťavnaté


Tohle je můj vánoční 6 kg miláček. I při vzpomínce mi tečou sliny, jak maso bylo dobré.

Naložení na sucho v soli
Aby zůstalo kuře nebo kruťák šťavnaté, naložím ho večer před tím, než ho budu péct, do soli, respektive do směsi soli s kypřícím práškem.
Soli dávám skutečně dost, vtírá se do celého povrchu i dovnitř. Takže si sůl dám do nějaké mističky a k tomu přimíchám lžičku kypřícího prášku (nemusí být). Ten udělá to, že se kůže krásně vykřupe.

Kuře neomývám, jen si ho dám do mísy velké tak akorát a v ní do kuřete rovnou vtírám sůl nebo směs, musí to šustit, jak říkala moje babička. Přes noc uložím do ledničky - pozor, nezakrývat - nechám volně dýchat!
Před pečením ho vyndám a osuším, svážu nožičky.

Vyhřeji si troubu na 230°. Kuře peču na plechu s roštem tak, že ho zakryji alobalem (ale aby nebyl přilepený na mase), do plechu naliji dostatek vody. Dám do trouby, po 10-15 min teplotu stáhnu na 210°.
Kontroluji nejdřív po hodině. Pokud se mi vypeče voda, tak přiliji. Jestli je maso hotové se dá změřit teploměrem (v noze by to mělo být od 74-80°C), ale protože už jsme zkušené, tak se to pozná podle šťávy. Když do kuřete píchnu - šťáva by měla být čirá (když je růžová nebo je tam krev, ještě není).
Na posledních pár minut oddělám alobal, aby se dopekla kůrka.

Kuře vyndám a nechám před podáváním 10 min odpočinout.
Zrychlená varianta se dá udělat i 1-2 hodiny předem, ale to pak nedávám kuře do lednice. A je jasný, že delší doba odležení, je prostě lepší.

Takhle to dělám, když ho chci mít jako z grilu, peču ho bez jakýchkoliv přísad, maximálně s nádivkou.

Mám to vyzkoušené i na kačenu a husu.

Naložení v láku
Do láku nakládám hlavně krůtí prsa a když je kuře menší.
Jednoduchost sama - ve vodě rozmíchám alespoň 3 vrchovaté lžíce soli a lžíci cukru (cca 100 g soli na litr). Vložím maso a nechám přes noc v lednici.
Vyndám, osuším a peču.
Zrychlená varianta 1-2 hodiny v pokojové teplotě.

Tuhle variantu používám třeba na krůtí prsa, která pak potřu bylinkovým máslem (máslo, bylinky dle chuti, česnek) a peču zabalené v pečícím papíru společně se šalotkou a karotkou.


Naložení v jogurtu
Tento typ se hodí, když chcete dělat maso na kousky. Je to také dobrá varianta na gril, tady je recept.


Aktualizace článku: včera jsem viděla pořad GurmetLab, kde vědecky vysvětlují, jak na šťavnaté kuře. Tak na to mrkni, je to zajímavé. Jen ze zkušenosti vím, že i jen nasolené je šťavnaté.

A tady je kuře na motýlka - jako z grilu, naložené předem na sucho v grilovacím koření a soli.




Komentáře