Jako je dobrá, ale jestli máte, tak jak my, sekanou, kterou jíte celý svůj život, tak je to prostě něco jiného - s tím je potřeba počítat. Lze ji jíst u společného stolu z jednoho pekáče lžící nebo na talířkách i se šťávou. Nastudeno je pak dobrá bez toho zelí nahoře, s medovou hořčicí a čerstvých chlebem.
Suroviny na zelí
1/4 nebo 1/2 hlávka bílého zelí, nakrouhaná
máslo
med
vinný ocet (nebo jablečný)
sůl
Suroviny na sekanou
0,5 kg mletého hovězího a 1/2 kg mletého vepřového masa
kousek špeku na kostičky
1 menší cibule najemno
tmavé pivo
2 rohlíky
3 stroužky česneku
sušený tymián
nasekaná čerstvá petrželka
pepř, sůl
případně strouhanka
Postup
Natrhám si rohlíky na kousky a zaliji tmavým pivem, aby nasákly.
Pak si připravím zelí. Nakrájím ho na tenké proužky, v kastrůlku rozpustím máslo, hodím na něj zelí, osolím, opepřím a chvíli podusím. Pak dochutím medem a vinným octem. Nechám přechladnout.
Následně na pánvičce vysmažím špek nakrájený nadrobno a na něj dám cibulku. Opět nechám přechladnout.
V větší míse smíchám obě mletá masa, přidám k nim rovnou špek s cibulí, rohlíky s pivem, rozmačkaný česnek, lžičku sušeného tymiánu, hrstku petrželky a hrst podušeného zelí. Dochutím solí a pepřem. Chvíli je potřeba heky hníst rukou, aby se maso spojilo - pokud je moc tuhá nebo měkká, můžeš přidat strouhanku nebo trošku piva.
Zapnu troubu na 180° a připravím si pekáč. Sekanou do něj přendám, vytvaruji tak, aby nebyla až k okraji, tvořila takový hrobeček. Nasypu na ni zbytek zelí a poliji černým pivem, tak akorát neměla by v něm plavat, jen na dno.
Zakryji víkem a peču asi tak 30 min. Pak víko oddělám a peču dalších cca 20 minut, aby zelí zkaramelizovalo.
Podávám s chlebem a kyselými okurkami.
Komentáře
Okomentovat