Už dlouho dobu mám zálusk na něco makového. Makový závin to vyhrál a hned 2x za sebou, protože jsem měla hodně nádivky. Takže tady najdeš dvě varianty: s višněmi a ten druhý s jablečnými povidly, rozinkami a rumovou polevou. Těsto je v obou variantách stejné.
Suroviny těsto
340 g hladké mouky
180 g mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletého nebo i nemletého máku
1 vejce
15 - 20 g droždí
dvě větší špetky soli
180 g mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletého nebo i nemletého máku
1 vejce
15 - 20 g droždí
dvě větší špetky soli
Suroviny na základní makovou nádivku
250 g mletého máku
mléko
lžíce sádla
skořice, citrónová kůra, hrozinky
Mák si pomelu a vařím v mléce (přiměřeně) se lžící sádla do měkka, přibližně 15 min. Osladím cukrem (když budu přidávat povidla, tak trochu méně), ochutím skořicí, citrónovou kúrou a přidám hrozinky (pokud dávám višně, tak bez hrozinek. Promíchám, nechám vychladnout. Pokud je mák řidký, přidám trochu strouhaného perníku nebo strouhanky. Musí jít dobře roztírat - ale to zajistí povidla nebo džem.
Postup
Základní makovou nádivku si připravím den předem.
Připravím těsto - mléko si trochu ohřeji a nechám v něm povolit máslo. Smíchám suché ingredience. Zadělám vše najednou, vytvaruji do bochánku, zakryji fólií a nechám nakynout v teple (předehřívám si troubu na 35°C).
Troubu si vyhřeji na 160°C, peču na horkovzduch. Dobře si vytřu formu na hřbet (anebo část plechu - viz foto níže). Používám radši sádlo, ale mám také vyzkoušený pečící sprej.
Do poloviny makové nádivky vmíchám 2-3 vrchovaté lžíce višňového džemu. Těsto si vyndám na pomoučněný vál, trochu ho pomazlím a rozválím na obdélník. Potřu nádivkou, ne až do krajů, pokladu čerstvými vypeckovanými višněmi (mám je zmrazáku) a zabalím. Těsto vytahuji k sobě, aby byl závin utažený. Přemístím si ho na pevnou podložku a rozříznu na půl podélně (dávám to na plastové prkénko, abych si nerozřízla silikonovou podložku, na kterém těsto vyvaluji). A ze dvou části upletu cop - těsto je takové "tekuté", ale neboj se toho. Přemístím na plech nebo do formy. Nechám chvíli nakynout.
Peču 35 min.
Vyndám, nechám 10 min stát a opatrně přemístím na mřížku a nechám vychladnout.
(do višňové varianty jsem dala nádivky víc, byl extra makový - mám to tak ráda)
Druhá varianta: do nádivky jsem zamíchala jablečná povidla a přidala zlaté rozinky. Ještě horký závin potřu rumovou polevou (2 lžíce másla - rozpustit, lžíce mletého cukru, dvě lžíce rumu). Máslo rozpustit, pořádně rozmíchat s cukrem a pak přidat rum. Potírám horké na horké.
Pozn.: Nádivka se dá dát také do mrazáku na později.
Komentáře
Okomentovat