Houbové karbanátky občas dělá moje máma - bývají ultrahoubové. Přemýšlela jsem, jak je udělat trochu odlehčené a přesto výrazně houbové. A tady je recept.
Suroviny
- 100 g sušených hub
- 100 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru (Eidam, Gouda nebo jiný oblíbený)
- 2 rohlíky
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- mléko na rohlíky
- sádlo na smažení cibule
- olej na smažení karbanátků
- špetka sušeného tymiánu a muškátového květu
- drcený kmín
- sůl a pepř dle chuti
- strouhanka na případně zahuštění a obalení
Postup
Sušené houby zaliji horkou vodou, zatížím a chvíli nechám stát. Zatím si připravím vše ostatní. Osmažím si najemno nakrájenou cibulku na sádle - nechám vychladnout. Den nebo dva staré rohlíky nalámu a zaliji mlékem tak, aby se krásně rozmočily. Rozmačkám si česnek a nastrouhám sýr nahrubo.
Houby sliji a vymačkám z nich vodu. Dám do mixéru a rozmixuji najemno, skoro až na pastu. Smíchám rozmixované houby, rohlíky, česnek, cibuli, vejce, sýr, dochutím solí, pepřem, a kořením (kmín, tymián, muškátový květ - ale můžeš vynechat nebo si přidat vlastní, určitě by se hodila i čerstvá petrželka). Potřebuji z toho dostat kompaktní hmotu, ze které půjdou dělat bochánky, přidala jsem asi dvě lžičky strouhanky (uvidíš, dle potřeby).
Strouhanku si nasypu na velký talíř a v pánvi si rozehřeji vyšší vrstvu oleje. Z hmoty tvaruji spíš menší karbanátky a smažím dozlatova.
Karbanátky jsem podávala s batátovými hranolkami, jednoduchým salátkem a jogurtovo-koprovým dipem.
Komentáře
Okomentovat