Houbové karbanátky


Houbové karbanátky občas dělá moje máma - bývají ultrahoubové. Přemýšlela jsem, jak je udělat trochu odlehčené a přesto výrazně houbové. A tady je recept.

Suroviny

  • 100 g sušených hub
  • 100 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru (Eidam, Gouda nebo jiný oblíbený)
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • mléko na rohlíky
  • sádlo na smažení cibule
  • olej na smažení karbanátků
  • špetka sušeného tymiánu a muškátového květu
  • drcený kmín
  • sůl a pepř dle chuti
  • strouhanka na případně zahuštění a obalení
Postup

Sušené houby zaliji horkou vodou, zatížím a chvíli nechám stát. Zatím si připravím vše ostatní. Osmažím si najemno nakrájenou cibulku na sádle - nechám vychladnout. Den nebo dva staré rohlíky nalámu a zaliji mlékem tak, aby se krásně rozmočily. Rozmačkám si česnek a nastrouhám sýr nahrubo.

Houby sliji a vymačkám z nich vodu. Dám do mixéru a rozmixuji najemno, skoro až na pastu. Smíchám rozmixované houby, rohlíky, česnek, cibuli, vejce, sýr, dochutím solí, pepřem, a kořením (kmín, tymián, muškátový květ - ale můžeš vynechat nebo si přidat vlastní, určitě by se hodila i čerstvá petrželka). Potřebuji z toho dostat kompaktní hmotu, ze které půjdou dělat bochánky, přidala jsem asi dvě lžičky strouhanky (uvidíš, dle potřeby).

Strouhanku si nasypu na velký talíř a v pánvi si rozehřeji vyšší vrstvu oleje. Z hmoty tvaruji spíš menší karbanátky a smažím dozlatova.

Karbanátky jsem podávala s batátovými hranolkami, jednoduchým salátkem a jogurtovo-koprovým dipem.






Komentáře