Pekáč pečeného masa


Tohle se nikdy neomrzí. Ultimátní čili ultra boží pekáč masa!

Suroviny
maso, hodně masa - bůček, krkovice, pro libojedce lze přihodit levou i pravou nohu kuřete
česneku celá palice 
2-3 cibule na kostičky podle velikosti 
sůl, pepř, kmín
sádlo

Nakrájím si cibuli a rozložím na dno pekáče.
Troubu si předehřeji na 180°C horkovzduch.
Maso si nakrájím tak na 1-1,5 silné plátky.
Česnek prolisuji a utřu se solí. Vzniklou směs vetřu do masa z obou stran. 
Plátky skládám na plech. Lehce opeřím a okmínuji.

Maso v pekáči lehce podliji vodou. Vložím do trouby a přikryji druhým plechem. Peču do změknutí asi tak 1,5-2 hodiny. Pak sundám horní plech a dopeču na bravu z obou stran. Dle potřeby podliji vodou - pozor, ať se maso nevysuší, takže radši rychle na gril - ale je potřeba to hlídat!

Protože miluji výpek namazaný na chleba na druhý den, úplně na závěr přidám 1-2 lžíce sádla, jen aby se rozpustilo a získalo chuť výpeku. Sádlo s výpekem pak sliji do skleničky.
Maso zvlášť, s chlebem, se zelím kyselým, kedlubnovým, sladkým, s brambory, s bramborovým knedlíkem. Prostě univerzální záležitost.

Komentáře