Tohle miluji. I verzi s jehněčím. Sýr panýr se špenátem, Indie jak vyšitá. Sýr panýr lze vyrobit i doma, jen to chvíli potrvá.
Suroviny
1-2 balení sýr panýr (podle počtu strávníků), nakrájeného na kostky
1 balení mrazeného listového špenátu nebo protlaku (neochuceného)
1 větší rajče nakrájené najemno
1 větší červení cibule najemno
3 stroužky česneku prolisovat nebo utřít
1 lžička mletého římského kmínu
2 cm čerstvého zázvoru najemno nastrouhaného
1/2 lžička chilli nebo dle chuti (dávám víc)
1 lžička mleté kurkumy
1,5 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky řeckého semena (máš-li, jinak vynech)
sůl dle chuti
olej na smažení
trochu smetany na zjemnění (ale není potřeba)
Postup
Vše si připravím. Koření si smíchám do malé misky. Pokud nemám špenátový protlak, pak je potřeba špenátové listy spařit a rozmixovat.
Na pánvi rozehřeji olej, přidám cibuli a česnek a chvíli míchám. Pak přidám rajčata, zázvor a všechno koření. Nechám rozvonět.
Po chvíli přidám špenát. Nechám rozehřát a stále míchám.
Na závěr přidám sýr, který ve směsi už jen nechám prohřát.
Podávám s basmati rýží nebo naanem.
Jak paneer vyrobit doma
Nalijte do hrnce 1 litr plnotučného chemicky neupraveného
kravského mléko, ohřejte a v momentě, kdy mléko začne vřít a zvedat se, ztlumte
plamen na minimum a přilejte šťávu z půlky citrónu. Mléko se začne do minuty
srážet. Pokud ne, zkuste přidat ještě trochu citronové šťávy. Ale pozor, čím
více citrónové šťávy, tím kyselejší přichuť paneer bude mít. Během chvilky
srážení kompletně ustane, okamžitě stáhněte z plotny a sceďte přes plátýnko
natažené přes síto a přeceďte. Svažte vysrážený sýr v plátýnku do uzlíčku a buď
můžete zavěsit a nechat vykapat, což trvá relativně dlouho nebo vložte do
nádoby a zatižte celý balíček něčím těžkým, nechte vychladnout a za 3/4 hodiny
máte paneer hotový.
Komentáře
Okomentovat