Výborná, vláčná vánočka, co voní po másle. Díky tomu vydrží - i když...jak ji ochutnáš, tak nemá šanci.
Suroviny jsou na dvě střední vánočky nebo jednu extra velkou - ale podle mě je lepší udělat dvě.
Omládek
150 g vlažné vody
lžička sladěnky (dělá specifickou chuť, břele doporučuji, pokud nemáš, dje lžičku cukru)
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Všechno dobře promíchám, zakryji fólií a nechám kynout hodinu.
Těsto
omládek, do kterého přidám
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukr krupice
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek si nechám na potření)
rozinky dle chuti (můžeš experimentovat i s brusinkami nebo sušenými švestkami)
lžíci rumu
plátky mandlí na posypání
Postup
K omládku přidám zbývající suroviny a v robotu nechám těsto pěkne propracovat několik minut. Těsto musí být pěkně tvárné.
Mísu zakryji fólií proti osychání a nechám kynout až těsto zdvojnásobí objem (podle teploty 2-3 hodiny).
Vykynuté těsto rozdělím na dva díly - budoucí vánočky tak, aby se vešly vedle sebe na plech.
Z každého dílu jsem udělala tři stejně dlouhé prameny a zapletla vánočku. Moc jsem si s tím hlavu nelámala. Samozřejmě můžeš udělat velkou a zaplést se 6 nebo 9 prameny.
Dám je obě na plech s pečícím papírem, zakryji utěrkou a nechám znovu nakynout, alespoň 30 min.
Rozehřeji si troubu na 200° horkovzduch.
Vánočky potřebu vejcem a posypu mandlemi.
Vsadím do trouby a hned teplotu snížím na 160°C a peču asi 35-40 min.
Komentáře
Okomentovat